; ;
Gemt

Plast skal naturligvis bruges igen og igen

Dansk Erhverv er medejer af et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram, støttet af Miljø- og Fødevareministeriet, der har til formål at sikre en større og bedre genanvendelse af plast. På europæisk plan arbejder Dansk Erhverv på at sikre, at EU ikke indfører skat på plast.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK 9. februar 2018 - Af Kristian Kongensgaard

Plast er ofte et udskældt produkt. Men det er bedre end sit rygte og kan ikke undværes. Nu arbejder Dansk Erhverv sammen med en række virksomheder på at bane vejen for bedre at kunne genanvende plast.

Det kritiske punkt ved plast indtræder, når det bliver til affald. Dansk Erhverv mener, at der bliver genanvendt for lidt plast i EU. Kun omkring 30 procent bliver genanvendt, imens 70 procent enten ryger til forbrænding, deponi eller i havet. Derfor er genanvendelse omdrejningspunktet for at mindske mængden af plastaffald.

På længere sigt ønsker Dansk Erhverv et rådgivnings- og kompetencecenter, der kan udløse danske erhvervspotentialer og styrke handelslivet i Danmark til at bidrage til bæredygtigt forbrug af plast. Det kan også blive retningen for en teknologiudvikling, der kan blive en eksportmulighed for Danmark.

Projekt skal udvikle emballagedesign
Foreløbig har Dansk Erhverv engageret sig i et udviklingsprojekt med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets såkaldte MUDP Projektpulje, der står for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Dansk Erhverv er medejer af det konkrete projekt. Det gennemføres i samarbejde med I/S Amager Ressourcecenter, medlemsvirksomhederne Dansk Supermarked og Ragn Shells, fødevareemballagevirksomheden Plus Pack samt GS1 Denmark, der hjælper virksomheder med at effektivisere deres forsyningskæde gennem brug af standarder for unik identifikation, stregkoder og dataudveksling.

Projektet, der kører frem til august 2018, skal udvikle emballagedesign. 80-90 procent af emballagen skal på tværs af emballagetyper og produktkategorier som for eksempel ’fødevarer på køl’, ’convenience food’ eller ’flydende fødevarer’ være en slags standardprodukt, der kan genanvendes.

Designemballage på tværs af detailkæder og brands
Projektet vil åbne helt nye muligheder. Dels vil en større volumen af mere eller mindre ens emballage gøre processen med indsamling og genanvendelse billigere, end hvis der er tale om vidt forskellige typer emballage. Dels vil øget genanvendelse resultere i mindre affald til afbrænding eller deponering og færre råvarer til at producere ny emballage.

Designemballagen kan anvendes på tværs af detailkæder og brands, fordi den enkelte virksomhed kan sætte sit individuelle præg på produktet med for eksempel private-labels:

”Det mest centrale succeskriterie for projektet er at finde den rette balance mellem ensartethed i design og differentieringsmuligheder,” siger Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef, Jakob Lamm Zeuthen.

”Affaldsregler” skal ændres til ”ressourceregler”
Chefkonsulent Lisbet Hagelund, som er Dansk Erhvervs ansvarlige for affaldsressourcer, forventer, at projektet også vil kunne afdække et behov for at få ændret visse politiske rammevilkår:

”Virksomheder skal have mulighed for at tage produkter og emballage tilbage og sammen med borgerne have mulighed for at sikre genanvendelse. Det passer fint ind i regeringens forsyningsstrategi, og på EU-plan øges målet for genanvendelse af plast fra 30 til 50 procent i år 2030. Men en mere effektiv genanvendelse forudsætter, at emballageaffald sorteres, så det kan bruges efterfølgende, og at der ved tilrettelæggelsen af indsamling er et stærkt fokus på oparbejdningsmulighederne. Hvis detailhandlen og virksomheder - i modsætning til i dag - får lov til at tage affaldsressourcer tilbage fra borgerne ad frivillighedens vej, vil de begynde at udvikle forretningsmodeller for at sikre høj genanvendelse af for eksempel plastemballage. Det kræver imidlertid, at ”affaldsreglerne” ændres til ”ressourceregler”, så den cirkulære økonomi får et stærkt skub,” siger hun.

Lisbet Hagelund håber på, at det politisk kan blive afklaret inden sommer.

EU skal ikke blande sig i skatter og afgifter
Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef er imidlertid bekymret for, at EU i stedet for eksempelvis konstruktive løsninger som designemballage vil ty til traditionel beskatning:

”Europa-Kommissionen arbejder for at indføre en egentlig plastskat i unionen. Men det er der ingen grund til, og det er at blande tingene sammen. Plast håndteres bedst ved, at vi har en samlet strategi, som gælder alle. Så må det være op til de enkelte medlemslande at sikre, at strategien overholdes. EU skal ikke blande sig i hvilke skatter og afgifter, der skal udskrives. Hvis der skal betales noget, skal det være for at sikre en bedre indsamling og genanvendelse af plastemballage,” siger Jakob Lamm Zeuthen.

Hvis Europa-Kommissionen gør alvor af at foreslå en plastskat, vil det ske sammen med de øvrige budgetforslag i maj 2018.

Men Dansk Erhverv vil kæmpe imod at stigmatisere plast:

”Plast er et praktisk og nødvendigt materiale - og mindst lige så miljømæssigt forsvarligt at anvende som for eksempel pap eller bionedbrydeligt plast,” siger Jakob Lamm Zeuthen.

Den danske plaststrategi er lige om hjørnet
Om et par måneder kommer så den danske plaststrategi. Den vil Dansk Erhverv påvirke, så den supplerer den europæiske mest muligt for at få skabt et europæisk marked for genanvendeligt plast:

”Vi udarbejder løsningsforslag sammen med vores medlemmer og andre virksomheder og samarbejder med myndigheder for at sikre solid viden til at stille de rette regler. Vi deltager i europæiske arbejdsgrupper og komiteer for at sikre input til de danske initiativer, så de lægger sig op ad de europæiske initiativer - i hvert fald i det omfang, initiativerne understøtter EU’s frie marked og stimulerer efterspørgslen ved at fremme grønne og bæredygtige offentlige indkøb,” siger Jakob Lamm Zeuthen.