; ;
Gemt

Reform om forenkling af jobindsats

Regeringen har indgået en politisk aftale med et flertal af Folketingets partier om forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Aftalen indebærer som et hovedsigte en forenkling af lovgivningen, der gør det nemmere for jobcentre og virksomheder at finde rundt i reglerne om den aktive beskæftigelsesindsats.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 6. SEPTEMBER 2018

Regeringen har indgået en politisk aftale, der skal sikre en mere simpel lovgivning af beskæftigelsesindsatsen. Blandt de dele af aftalen, som eventuelt er af særlig interesse fra et virksomhedsperspektiv, kan nævnes:

Virksomhedsrettede forløb
Det må forventes, at jobcentre og virksomheder, som en følge af aftalen, vil blive mødt med mere direkte krav til indhold og sigte med praktikforløbene, herunder mulighed for at opnå ordinære løntimer.

Varighedsbegrænsningerne for løntilskudsjob forenkles, så borgere tæt på arbejdsmaredsmarkedet får en varighedsbegrænsning på seks måneder for løntilskudsjob hos priva-te arbejdsgivere og fire måneder hos offentlige arbejdsgivere, mens målgrupper, der er længere fra arbejdsmarkedet, omfattes af en varighedsbegrænsning på seks måneder for både private og offentlige løntilskudsjob.

Varighedsbegrænsningerne for virksomhedspraktik forenkles, så borgere tæt på arbejdsmarkedet maksimalt kan være i virksomhedspraktik i fire uger, mens målgrupper, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, får en varighedsbegrænsning på 13 uger med mulighed for forlængelse i op til 26 uger efter en konkret vurdering. I særlige tilfælde kan der ske yderligere forlængelse.

Mentorstøtte bortfalder både som ret- og pligttilbud og som tilbud. Mentorstøtte kan fortsat bruges til at understøtte indsatsen eller blive klar til en anden type indsats.

Voksenlærlingeordningen:
Voksenlærlingeordningen forenkles, så der vil være tre målgrupper:

  1. Ledige ufaglærte og ledige faglærte med forældet uddannelse fra dag ét.
  2. Ledige faglærte med mere end seks måneders ledighed. 
  3. Ufaglærte beskæftigede.
  • For alle ledige bliver reglerne forenklet og ens for målgrupperne med undtagelse af, at ledige faglærte først kan få adgang til ordningen efter seks måneders ledighed, med mindre deres uddannelse er forældet.
  • Personer, der kommer fra ledighed, vil have én tilskudssats på 45 kr. i timen, som gives i hele uddannelsesperioden. Uddannelsesaftalen kan ikke indgås med en virksomhed, hvor den ledige har været ansat inden for de seneste seks måneder. Positivlisten fjernes for ledige.
  • Til ufaglærte, der kommer fra beskæftigelse, vil arbejdsgiveren få en sats på 30 kr. i timen, som gives i op til to år. Den pågældende uddannelse skal fremgå af en landsdækkende positivliste.

Aldersgrænsen for voksenlærlingeordningen fastholdes på 25 år, men kravet skal fremover være opfyldt ved uddannelsesaftalens indgåelse og ikke ved uddannelsens påbegyndelse.

Jobrotation:
Jobrotationsordningen udvides til flere målgrupper, så også ledighedsydelsesmodtagere, personer i ressourceforløb, jobafklaringsforløb samt sygedagpengemodtagere, der ikke er i et ansættelsesforhold, fremover kan ansættes som jobrotationsvikarer. De øvrige betingelser for jobrotation skal være opfyldt.

Rimelighedskrav og VITAS
Opgørelsen af ordinært ansatte ved ansøgning om virksomhedspraktik og løntilskudsjob automatiseres på baggrund af oplysninger fra eIndkomst. Det indebærer, at det digitale ansøgningssystem, VITAS, automatisk trækker data fra eIndkomst over alle ordinært ansatte i virksomheden. Det betyder, at personer i tidsbegrænsede stillinger og stillinger med konkrete arbejdsbeskrivelser, som i dag ikke tæller med, vil indgå i opgørelsen af ordinært ansatte.

  • Det digitale ansøgningssystem, VITAS, udvides, så virksomheder også kan søge om jobrotation, fleksjob samt mentor, hjælpemidler og personlig assistance. 
  • Det er aftalt, at den konkrete udmøntning af rimelighedskravet drøftes med DA, LO og KL, så rimelighedskravet fortsat afspejler et rimeligt forhold mellem ordinært ansatte og personer i støttet beskæftigelse. Aftalepartierne mødes efterfølgende for at godkende den endelige udmøntning.

Ikrafttræden
De fleste elementer i aftalen træder i kraft den 1. juli 2019, men med visse undtagelser, f.eks. forenkling af opgørelsen af antallet af ordinært ansatte, og en harmonisering af merbeskæftigelseskravet for offentlige og private arbejdsgivere forventes først at træde i kraft den 1. januar 2020.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil