; ;
Gemt

Rekordoptag på de videregående uddannelser

25. august 2020

69.526 personer fik i juli at vide, at de er optaget på en videregående uddannelse. Optaget er især steget på områder med stor efterspørgsel på arbejdskraft. Det har Dansk Erhverv arbejdet for.

Adgang til mere kvalificeret arbejdskraft
Rekordmange fik den 28. juli et positivt svar på, at de er optaget på en videregående uddannelse. Optagelsesprocessen er stadig i gang, da der er flere ledige studiepladser på nogle uddannelser. Ikke alene slår optaget rekord – de unge er også i høj grad blevet optaget på uddannelser, hvor der er stor efterspørgsel på arbejdsmarkedet.

Årets optag betyder, at danske virksomheder får adgang til langt mere kvalificeret arbejdskraft i årene fremover – ikke mindst til at sikre den digitale omstilling. Der er i år blevet optaget 53.165 på de såkaldte ikke-dimensionerede uddannelser, som er uddannelser med god beskæftigelse. Det er 3.426 flere end i 2019. Særligt inden for it-uddannelserne er der optaget ekstra mange. 13 procent og 852 ekstra studerende er optaget på landets it-uddannelser.

Dansk Erhverv advarede regeringen om coronakrisens effekter
Det stigende optag var forventet. Allerede i begyndelsen af maj måned advarede Dansk Erhverv regeringen om, at coronakrisen ville få flere unge til at søge mod uddannelserne, da typiske sabbataktiviteter såsom udlandsophold og cafearbejde var skudt til hjørne. Under finanskrisen så vi også flere ansøgere og afviste.

Du kan blandt andet læse dette indlæg: Eksperter: Flere vil få afslag på studieplads, når krisen øger uddannelsesræset blandt unge.

Dansk Erhverv anbefalede på den baggrund, at der blandt andet skulle oprettes flere pladser på uddannelser med mangel på arbejdskraft såsom it. Dansk Erhverv har længe kæmpet for at oprette flere studiepladser, hvor der var stor efterspørgsel.

Problemstillingen blev taget op politisk, og samtlige partier på Christiansborg blev blandt andet enige om at oprette 5.000 ekstra studiepladser på områder med stor efterspørgsel. Dette var stærkt medvirkende til, at så mange blev optages i år.

Hvis du er interesseret i den uddannelses- og forskningspolitiske debat, kan du følge med på Twitter: Twitter (Mads Eriksen).

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil