; ;
Gemt

Rent dansk forbud mod fluorerede stoffer i mademballage

Fødevareminister Mogens Jensen vil have skadelige fluorstoffer i madindpakning forbudt allerede fra juli 2020. Dansk Erhverv er tilhængere af forbuddet, men det bør fastsættes på EU-plan.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 25. september 2019

Fødevarestyrelsen har netop haft et forslag til et nationalt forbud mod fluorerede stoffer i fødevareemballager i ekstern høring, som vil forbyde anvendelsen af alle organiske fluorerede forbindelser i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir i Danmark fra juli 2020.

Det vil fortsat være muligt at anvende genbrugspap og -papir til fødevarer, men hvis der er et indhold af fluorstoffer i materialet, så skal det adskilles fra maden med en barriere, der sikrer, at der ikke vandrer fluorstoffer over i maden.

Fluorerede stoffer er skadelige
Det har længe været bredt anerkendt, at de fluorerede stoffer er sundhedsskadelige, og den tidligere fødevareminister fastsatte allerede i 2015 en vejledende grænseværdi, der i 2018 blev afløst af en indikatorværdi. Baggrunden var, at den vejledende grænseværdi viste sig at være mindre end den normale baggrundsforurening fra miljø og genbrugs-pap og -papir.

Forbud bør være europæisk
Dansk Erhverv har længe været positiv overfor et europæisk forbud, og har også aktivt rakt ud til EU for at få det på dagsordenen. Men vi ser ikke nogen stor fordel i en dansk særlovgivning. Størstedelen af detailhandlen er allerede godt i gang, og har udfaset stofferne de steder, hvor det har været praktisk muligt. De steder, hvor der stadig er fluorerede stoffer, er for langt de flestes vedkommende udenlandsk producerede mærkevarer.

Dansk Erhverv er stor tilhænger af, at der nu gøres noget på området, men vi mener, at dansk særlovgivning er forbundet med besvær og øgede omkostninger hos erhvervet og vil ikke sikre en effektiv beskyttelse af forbrugerne, som et EU-forbud vil.

Dansk Erhverv anbefaler i stedet ministeren at presse på i EU og til hans kolleger i andre EU-lande for at få stofferne forbudt på EU-niveau, da det vil skabe en langt større sikkerhed for de danske forbrugere i sidste ende og sikre fair vilkår for danske virksomheder.

Du kan læse Dansk Erhvervs høringssvar på vores hjemmeside:

Høring om udkast til bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer og om straffebestemmelser for overtrædelse af relaterede EU-retsakter

pdf

Download