Gemt

Sådan byder du lovligt på offentlige udbud sammen med andre virksomheder

30. september 2020

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort en ny vejledning om konsortiesamarbejde, der blandt andet besvarer en række af de konkurrenceretlige spørgsmål, der opstod i forlængelse af Højesterets dom i den såkaldte vejstribesag. Vejledningen har derfor stor betydning for virksomheder, der deltager i konsortier – eller som overvejer at gøre det.


Når virksomheder byder på offentlige opgaver i fællesskab – ofte kaldet konsortier – er der en række konkurrenceretlige regler, der skal overholdes af de virksomheder, der deltager i konsortiet. Reglerne skal navnlig sikre, at deltagerne ikke tilsidesætter deres indbyrdes konkurrence til skade for forbrugerne eller andre erhvervsdrivende.

Inden man som virksomhed deltager i et konsortium, bør man derfor sikre sig, at deltagelsen er i overensstemmelse med konkurrencereglerne. Med vejledningen beskrives det grundigt, hvilke overvejelser og undersøgelser man som virksomhed bør gøre sig, inden man deltager i et konsortium.

Som udgangspunkt vil et konsortium være lovligt, hvis konsortiedeltagerne ikke er konkurrenter i forhold til den opgave, konsortiet skal udføre. Derimod vil konsortier, hvor deltagerne hver især kan byde på opgaven (og derved er konkurrenter) som udgangspunkt ikke være lovlige.

Vejledningen forholder sig til en række spørgsmål i lyset af vejstribesagen
Med vejledningen adresseres som noget nyt en række af de spørgsmål, som opstod i forlængelse af Højesterets dom i den såkaldte vejstribesag, hvor Højesteret – på linje med Konkurrencerådet og Konkurrenceankenævnet – fastslog, at det såkaldte vejstribekonsortium var ulovligt.

Vejledningen redegør således blandt andet for, hvornår virksomheder betragtes som konkurrenter om en opgave og derfor skal være særlig opmærksomme på konkurrencereglerne, og hvornår et fælles bud begrænser konkurrencen.

Du kan læse vejledningen i sin helhed her: Vejledning om konsortiesamarbejde i forhold til konkurrencelovgivningen.

Brug for nærmere vejledning?
Som medlem af Dansk Erhverv har du adgang til udbuds- og konkurrencejuridisk rådgivning. Kontakt Dansk Erhvervs jurister, hvis du har spørgsmål hertil.