; ;
Gemt

Samarbejder din kommune med de private om rehabiliteringen?

Kun få kommuner søgte i første omgang Sundhedsstyrelsen om midler til at udvikle det offentlig-private samarbejde på ældreområdet. Nu får kommunerne igen muligheden for at søge midler til at udvikle samarbejdet. Den mulighed skal udnyttes, mener Dansk Erhverv og peger på at frit valg på rehabilitering styrker sammenhæng for borgeren.

Nyhed

DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 11. DECEMBER 2018

Det var på mange måder et nybrud, da Folketinget i 2014 vedtog at alle ældre skal tilbyde et såkaldt rehabiliteringsforløb forud for visitation til hjemmepleje. Mere fokus på hjælp til selvhjælp og styrkelse af den ældres egne ressourcer. Men det frie valg, som borgeren har til selv at vælge hjemmeplejeleverandør, fulgte ikke med. Derved mistede borgeren mulighed for sammenhæng mellem ydelserne.

Evalueringen 3 år senere viste, at halvdelen af kommunerne alligevel havde valgt at inddrage de private til at varetage de såkaldte 83a-forløb - hverdagsrehabiliteringen. Af de kommuner var det hver tredje, der fuldt ud inviterer de private ind i samarbejdet.

De privates kompetencer er med andre ord til stede. Derfor var det også positivt, da regeringen og DF i 2017 åbnede op for forsøgsordninger til at styrke det frie valg på netop rehabiliteringen.

Dansk Erhverv – følg eksemplerne fra Frederikssund, Struer og Odense
Men kun få kommuner søgte i første omgang Sundhedsstyrelsen om midler til at udvikle det offentlig-private samarbejde på ældreområdet. Nu får kommunerne igen muligheden for at søge midler til at udvikle samarbejdet. De skal udnyttes, mener Dansk Erhverv.

I Struer har man blandt andet søgt til fælles kompetenceudvikling, primært hjemmetrænere hos både kommunal og privat leverandør samt forløbskoordinatorer. Det handler om fælles kommunikation til gavn for borgeren og medarbejderne.

I Dagbladet Holstebro-Struer kan du læse mere om deres erfaringer.

Læs om forsøgsordningerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside