; ;
Gemt

Stærk amerikansk jobvækst trods virusudbrud

Offentliggjorte tal fredag viser, at beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 273.000 personer i februar. Det er solid fremgang, der ligger pænt over forventningerne. Konsensusforventningerne var ifølge Reuters på 175.000 personer.

Nyhed

06. marts 2020

Dermed har der nu været 113 måneders uafbrudt fremgang i beskæftigelsen i USA. Det er ny rekord, og viser at virusudbruddet endnu ikke har bremset jobvæksten i USA.

Det kan dog meget vel vise sig at være en stakket frist. Dagens tal er indsamlet i perioden frem til 15. februar, og dermed før virusudbruddet for alvor ramte USA i slutningen af februar. Det bliver derfor også særdeles interessant, at følge udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked i den kommende tid.

Det er vores forventning, at virusudbruddet vil bremse jobvæksten i USA over de kommende måneder. Virusudbruddet har givet anledning til betydelig usikkerhed og kursfald på det amerikanske aktiemarked. Det betyder, at flere virksomheder formentlig vil holde igen med nyansættelserne over den kommende tid. Det vil særligt være tydeligt inden for transportsektoren og turismeerhvervene. Den mest eksportorienterede del af industrien vil formentlig også opleve en opbremsning i jobvæksten.

Det er bestemt ikke uden udfordringer, da fremgangen på arbejdsmarkedet indtil nu har sikret solid vækst i USA på et tidspunkt med handelskrig og generel vækstafmatning i den globale økonomi. Det betyder desværre også, at der nu er udsigt til en tydelig opbremsning i væksten i USA.

Selv om virusudbruddet vil give et hug til væksten i USA, så er det fra et stærkt udgangspunkt. Der er i øjeblikket en BNP-vækst i USA på ca. 2%, og ledigheden ligger på det lavest niveau over 50 år. Men hvis virusudbruddet bliver langvarigt og alvorligt, så vil det kunne ramme amerikansk økonomi hårdt via et fald i det vigtige privatforbrug.

Den store usikkerhed betyder, at den amerikanske centralbank formentlig vil nedsætte renten med yderligere 0,25% ved det næste rentemøde d. 18. marts.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil