; ;
Gemt

Stigningen i ledigheden bremsede op i weekenden

Beskæftigelsesministeriet har mandag offentliggjort tal, der viser, at der søndag blev tilmeldt 627 nyledige. Det er bestemt bemærkelsesværdigt, da de nu er anden dag i træk siden viruskrisen ramte dansk økonomi, at den daglige stigning i ledigheden er mindre end gennemsnittet for perioden 2015 til 2019.

Nyhed

30. marts 2020

Beskæftigelsesministeriet har mandag offentliggjort tal, der viser, at der søndag blev tilmeldt 627 nyledige. Det er mindre end på en normal søndag i perioden fra 2015 til 2019, hvor der i gennemsnit blev tilmeldt 849 nyledige. Det er bestemt bemærkelsesværdigt, da de nu er anden dag i træk siden viruskrisen ramte dansk økonomi, at den daglige stigning i ledigheden er mindre end gennemsnittet for perioden 2015 til 2019.

Man skal naturligvis tolke de daglige tal med varsomhed, særligt her hen over weekenden. Men det står alligevel klart, at tilgangen af nyledige generelt er bremset en smule op over den seneste uge. En forklaring kan være, at flere virksomheder nu er begyndt at benytte lønkompensationsordningen. Erhvervsministeriet har oplyst, at 10.000 virksomheder har ansøgt om lønkompensation i slutningen af sidste uge. Vores seneste medlemsundersøgelse viser dertil, at 25% af virksomhederne har hjemsendt ved brug af lønkompensationsordningen. Dertil forventer knap 40% af virksomhederne forventer at gøre brug af muligheden for lønkompensation.

Det står dog desværre også klart, at ledigheden er steget betydeligt og formentlig kommer til at stige yderligere. Der er i marts nu foreløbigt blevet tilmeldt godt 50.000 nyledige siden d. 9. marts. Det er knap 32.300 flere nye ledige end gennemsnittet for perioden 2015 til 2019. Det er en meget voldsom stigning i ledigheden, der er uden fortilfælde i dansk økonomisk historie. Til sammenligning steg ledigheden efter finanskrisen med 57.000 personer i hele 2009.

Dertil viser vores seneste medlemsundersøgelse, at 19% af virksomhederne har opsagt medarbejdere siden 1. marts, og 16% forventer at opsige flere. Det er voldsomt høje tal, der viser, at ledigheden kommer til at stige, selvom der er gennemført en række hjælpepakker. Det understreger, at det er nødvendigt løbende at se på, om hjælpepakkerne er skruet rigtigt sammen, herunder særligt lønkompensationsordningen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil