; ;
Gemt

Sygdom, handicap og varighedens betydning

En medarbejder havde på opsigelsestidspunktet været deltidssygemeldt i knap et år. Varigheden ansås ikke for langvarig, og medarbejderen var ikke handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 13. DECEMBER 2018

Reglerne om handicap
Forskelsbehandlingsloven beskytter handicappede mod afskedigelse eller forringelse af deres ansættelsesvilkår.

Beskyttelsen indebærer, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på en medarbejders handicap ved beslutning om afskedigelse eller vilkårsændringer. Arbejdsgiveren er også forpligtet til at foretage relevante og hensigtsmæssige tilpasninger i den handicappedes stilling og f.eks. stille hjælpemidler til rådighed med henblik på at fastholde den handicappede i beskæftigelse.

En medarbejder er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, hvis vedkommende har en lidelse, der medfører en funktionsnedsættelse, der forhindrer vedkommende i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre, og at denne funktionsnedsættelse er af lang varighed.

Kort om sagen 
Sagen drejede sig om en medarbejder, ansat som laborant, der var deltidssygemeldt på grund af en fysisk skade. Efter knap et års deltidssygemelding blev medarbejderen opsagt på grund af sygefravær. Der var især én arbejdsfunktion, som medarbejderen havde problemer med at varetage, nemlig en opgave der krævede, at medarbejderen sad i en stillesiddende fastlåst position af 45 minutters varighed. Arbejdsopgaven skulle udføres flere gange dagligt.

Medarbejderens læge havde i en lægeerklæring anført, at diagnose fortsat var uafklaret, men at der var god grund til at tro, at smerterne måtte anses for at være blivende. På selve opsigelsestidspunktet var der fortsat ikke stillet en diagnose.

Handicappet?
Vestre Landsret fandt, at medarbejderens fysiske skade medførte en begrænsning i hendes arbejdsfunktion, som kunne hindre hende i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere.

Landsretten nåede dog også frem til, at funktionsbegrænsningen på opsigelsestidspunktet ikke havde haft en tilstrækkelig lang varighed. Landsretten fandt på den baggrund ikke, at medarbejderen havde godtgjort at være handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.

Arbejdsgiveren blev derfor frifundet.

Dansk Erhverv vurderer
Denne afgørelse illustrerer, at en medarbejders funktionsnedsættelse først karakteriseres som et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, hvis funktionsnedsættelsen på opsigelsestidspunktet har haft eller forventes at få en lang varighed.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af en medarbejder med sygdom eller lidelse af lang varighed, som potentielt set kan sidestilles med handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.