; ;
Gemt

Hjemmesider med kopivarer kan effektivt blokeres

Danske teleselskaber skal fremover effektivt blokere for adgangen fra Danmark til hjemmesider der sælger ulovlige kopivarer.

Nyhed

Dansk erhverv | ERHVERVSJURA - 28. februar 2018 -

Af Betina Schiønning, advokat, Dansk Erhverv

Under en ny forbudsdom fandt Sø- , og Handelsretten det godtgjort, at en række irske hjemmesider, der har til formål at sælge slaviske kopier eller reproduktioner af ophavsretligt beskyttede danske designmøbler, krænker danske rettighedshavere.

Samtidig fastslog retten, at de relevante teleselskaber effektivt skal blokere lukke for adgangen fra Danmark til de pågældende hjemmesider.

Hurtig forbudssag i Danmark
Retten slog indledningsvist fast, at der er dansk værneting og at dansk ret finder anvendelse, fordi hjemmesiderne retter sig mod danskere og det danske marked. Derfor kunne rettighedshaverne anlægge sagen her i landet og behøvede ikke stævne i Irland eller i England, hvor det sagsøgte selskab havde hjemsted.

En sådan forbudssag varer typisk ikke mere end et par uger, hvilket står i skarp kontrast til de sædvanlige meget langvarige civile sager, og er således en langt mere effektiv proces. En fogedforbudssag kan anvendes, når der den krænkede helt eller delvist ville miste sin ret ved at vente på gennemførelsen af en sædvanlig civil retssag.

Effektiv vej for danske rettighedshavere
Dommen er - sammen med de øvrige domme af sin slags - interessant, fordi den viser en effektiv og hurtig vej for danske rettighedshavere til effektivt at få lukket ned for hjemmesider, der primært har til formål at sælge varer, der krænker danske IP-rettigheder.

Teleselskaber medvirker gerne til lukning af ulovlige hjemmesider
Dommens tekst viser, at de danske teleselskaber gerne medvirker til lukning af hjemmesider med ulovligt indhold og formål, så længe der er en retsafgørelse at støtte lukningen på.

Sagsøger under sagen var Rettighedsalliancen, der primært forsvarer ophavsrettigheder for sine medlemmer bestående af virksomheder indenfor medieindustrien, men det bliver interessant at følge udviklingen på andre retsområder.  

Læs dommen her.

 

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent