Gemt
Presse og Nyheder

Tolkebureauer går sammen om test af tolke

Flere af Danmarks førende tolkebureauer går nu sammen om en ny brancheforening i Dansk Erhverv. Formålet er at etablere de nødvendige branchestandarder og derved sikre adgang til kvalitetstolkeydelser.

Nyhed

Efter flere kritisable pressehistorier om manglende kompetencer hos tolke - der blandt andet anvendes i sundhedsvæsenet, erhvervslivet, i politi-og retssager samt i integrationsarbejdet med mere - går flere af Danmarks førende tolkebureauer nu, sammen om en ny brancheforening i Dansk Erhverv. Formålet er at etablere de nødvendige branchestandarder og derved sikre adgang til kvalitetstolkeydelser.

”Vi har gennem mange år ønsket os en offentlig certificering af tolke, så man undgår uheldige episoder med tolke, der ikke har de nødvendige kompetencer. Nu vil vi ikke vente længere. Derfor vil vi nu gennem brancheforeningen skabe fælles faglige standarder indenfor kompetenceafklaring og testning samt ansættelses-og aflønningsvilkår for tolke. Vores mål er dog fortsat at overbevise politikerne om, at vedtage en offentlig certificering af tolke, så hele branchen skal omfattes”, siger talsperson for den kommende Tolkebureauernes Brancheforening, Jesper Harder Søndergaard, der er sprogofficer og adm. direktør i Tolkegruppen.

Tiltaget kommer efter endnu en negativ historie om tolkekvalitet, hvor en person blev antaget som tolk i swahili hos flere forskellige tolkebureauer uden at kunne tale sproget. Undersøgelser har desuden vist, at et betydeligt antal tolke i dag ikke har de nødvendige kompetencer. Dansk Erhverv bakker op om tiltaget med klare branchestandarder og behovet for en offentlig certificering.

”Det er tydeligt der er behov for at stramme op i branchen. Derfor kan vi kun bakke op om, at branchen nu selv går forrest og skaber tryghed om kvaliteten af tolkningen. Vi vil samtidig meget kraftigt anbefale offentlige indkøbere, at man bakker op om branchestandarden i offentlige udbud. Man må stoppe med blot at vælge laveste pris. I stedet bør man kræve at tolkene er testede ifølge brancheforeningens standard eller kan dokumentere en tilsvarende faglig standard”, siger fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv, Jakob Tietge

Kontakt os

Rådgivning & Videnservice

Jakob Tietge

Fagchef for forretningsservice
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.