; ;
Gemt

Boicans klumme: Turismen sætter rekord – godt for økonomien

Det er godt nok svært at forestille sig det, når man kigger ud af vinduet. Et nærmest endeløst regnvejr og et invasivt mørke gør det svært at tænke på ferie i Danmark, men når vi kigger på tallene, så har Danmark aldrig været en mere populær destination for feriegæster og forretningsrejsende end i disse år.

Nyhed

I 2017 var der således over 15,5 mio. overnatninger på hoteller i Danmark – det højeste niveau nogensinde. Selvom det er populært, som aldrig før at bo på hotel i Danmark, så er der faktisk endnu flere overnatninger i danske feriehuse. Sidste år nåede vi for første gang nogensinde op over 19 mio. overnatninger i danske feriehuse. Tager man det hele med, altså feriecentre, vandrehjem og campingpladser, så var der faktisk hele 52 mio. overnatninger i Danmark sidste år.

Ret præcis halvdelen af overnatningerne står vi danskere selv for. Vi kan godt lide at holde ferie i eget land – og så er der naturligvis også nogle, som af arbejdsmæssige årsager tjekker ind på et hotel i stedet for at sove i egen seng. Den anden halvdel af overnatningerne står udenlandske gæster for.

Stikker man snuden ind på et hotel i Danmark, så er der en ret pæn sandsynlighed for, at man møder en dansk hotelgæst. Lidt over halvdelen af gæsterne er nemlig danskere. Til gengæld er feriehusene fyldt med gæster fra udlandet – tre ud af fire gæster i de danske feriehuse er således fra udlandet.

Kigger vi på, hvem det er fra udlandet, der besøger os, så er den typiske gæst fra et af vores nabolande. Suveræn nummer 1 på listen er Tyskland. Tyskerne stod således for 15 mio. overnatninger i Danmark sidste år. Det er altså stadigvæk gule gummistøvler og regnfrakker, der dominerer sommerlandet, hvis man nu skulle hive fat i en gammel kliché. Antallet af tyskere, som overnattede i Danmark, var faktisk mere end seks gange større end nummer to på listen, nordmændene.

I mange lande er der stor fokus på, at turismen fra Asien, særligt Kina, vokser. Det er bestemt også tilfældet i Danmark. Men vi har desværre ikke så mange gæster fra Østen. Kina er ikke på top-ti over lande, som vi får gæster fra. Endnu. Det kommer forhåbentligt til at ændre sig – for de asiatiske gæster er købestærke og kan dermed være med til at sikre yderligere beskæftigelse og fremgang i vores økonomi.

Jeg bor selv i en del af København, hvor mange af turisterne overnatter. Jeg har faktisk udsigt til et hotel fra min lejlighed, så jeg har første parket til at kunne følge med i hvor mange af værelserne, der er optaget. Og det er tydeligt, at der er travlt på den anden side af gaden. Det er godt for dansk økonomi. De mange turister – både indenlandske og udenlandske – er med til at sikre arbejdspladser ikke blot på hotellerne, men også på restauranter, i butikker, på museer, i forlystelsesparker og så videre. Og det er jo bestemt ikke kun i København, at turismen spiller en vigtig rolle – snarere tværtimod. I nogle områder er turismen den vigtigste indtægtskilde – og i alle regioner satte overnatningerne rekord i 2017.

Baggrunden for den stigende turisme er dels, at det rent økonomisk går godt i hele Europa. Europæerne, herunder os danskere, har råd til at holde ferie – også i et relativt dyrt land som Danmark. Flyrejser er også blevet billigere over de seneste årtier. Det gør det også mere tilgængeligt at tage en smuttur til eksempelvis København eller Aarhus.

Nu er det jo ikke sådan, at det alene er europæere, som besøger os. Det modsatte gør sig så sandelig også gældende. Den del er det lidt nemmere at forholde sig til i disse våde og kolde tider – og den del sætter også rekord. Der har aldrig være flere rejsende på udenrigsflyvninger fra danske lufthavne end nu. At rejse er at leve, mente H. C. Andersen, jeg skal lade være usagt, om vi er vågnet op fra de døde – men i live er vi i hvert fald i den grad i disse år. Det er godt for økonomien.