; ;
Gemt

USA har indhentet halvdelen af jobtabet fra coronakrisen

Offentliggjorte tal fredag viser, at beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 638.000 personer i oktober. Dermed er beskæftigelsen nu alt steget med 10 mio. personer siden bunden i april. Det betyder, at godt halvdelen af forårets massive tab af i alt 20 mio. jobs nu er blevet halveret.

Nyhed

06. november 2020

Selv om beskæftigelsen i USA fortsat stiger, så kan fremgangen dog langt fra siges at være imponerende. Der er tværtimod meget, der tyder på, at genopretningen af arbejdsmarkedet har mistet fart her i efteråret. Arbejdsmarkedet tog simpelthen brandstangen ned og humper nu kun langsomt og prustende op af tramperne igen.

Det er bekymrende, da det er et håndgribeligt tegn på at den amerikanske økonomi er blevet ramt af nye udfordringer her i efteråret. Nok mest i øjenfaldende er smitten steget mærkbart i USA, hvilket allerede har ført til nye restriktioner. Dertil er en række store hjælpepakker blevet skudt til hjørne i forbindelse med præsidentvalget. Det er mildt sagt uheldigt, da de manglende hjælpepakker kan forværre krisen mærkbart nu og her.

Opbremsningen på arbejdsmarkedet vil ramme privatforbruget
Hvis den amerikanske økonomi for alvor begynder at vakle på benene igen vil det desværre hurtigt kunne mærkes herhjemme. Danmark eksporterede sidste år for i 150 mia. kr. til USA, hvilket betyder at ca. 90.000 danske arbejdspladser er enten direkte eller indirekte knyttet til eksporten til USA. Kommer der ikke mere gang i hjulene i USA i løbet af andet halvår, så vil det desværre kunne mærkes herhjemme i form et fald i eksporten og tabte job.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil