; ;
Gemt

Verdensmålskalenderen 2021

23. marts 2021

2021 bliver et travlt år for dig med politisk interesse i FN’s 17 Verdensmål. Nedenfor har Dansk Erhverv samlet de forventede begivenheder vedrørende det danske arbejde med implementeringen af målene.

Ny handlingsplan for Verdensmålene
Finansministeriet har lovet en ny handlingsplan for Verdensmålene i Danmark i 2020. På grund af Covid-19 og Finanslovsforhandlinger er den nu af flere omgange blevet udskudt men ventes pt. i foråret 2021. De individuelle ministerier er blevet bedt om at indsamle input til de mål, som de har ansvar for. Du kan se ansvarsfordelingen på ministerier her: Ministerier og Verdensmål - Danmarks Statistik (dst.dk).

Har du input til regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål?
Regeringen opfordrer alle danske virksomheder, kommuner og regioner, organisationer og alle andre med interesse og viden på området til at komme med input til regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål. Fristen er forlænget for konkrete input og kan sendes til verdensmaal@fm.dk frem til den 15. april 2021.

Danmark skal til verdensmålseksamen
FN’s officielle deadline for aflevering af den såkaldte VNR-rapport er søndag den 2. maj 2021. VNR står for Voluntary National Review og refererer til en frivillig ’verdensmålseksamen’, hvor Danmark orienterer om fremdriften med implementeringen af målene. Rapporten fremlægges på et møde over flere dage i FN’s hovedkvarter i New York – det såkaldte High Level Political Forum, der i år finder sted den 6.-15. juli 2021. De første dage af forummet er typisk opdelt i en række officielle møder samt en række sideevents, mens de sidste dage er ministerielle dage, hvor den egentlige præsentation af de frivillige nationale reviews finder sted.

FN’s politiske forum for bæredygtig udvikling
FN’s High Level Political Forum (HLPF) blev afholdt for første gang i 2013. Det er den vigtigste FN-platform for bæredygtig udvikling og den har en central rolle i opfølgningen og gennemgangen af 2030-dagsordenen på globalt niveau. Forummet vedtager bl.a. mellemstatsligt forhandlede politiske erklæringer. Hvert fjerde år finder mødet desuden sted på stats- og regeringschefers niveau og i regi af FN’s generalforsamling.

Temaet for High Level Political Forum i 2021 er bæredygtig og resilient genopretning efter COVID-19-pandemien. Deltagerne skal udforske forskellige reaktioner på COVID-19-pandemien samt tiltag og typer af internationalt samarbejde, der kan kontrollere pandemien og dens virkninger og sætte verden tilbage på sporet for at nå verdensmålene inden 2030.

Læs mere om HLPF her: High-level Political Forum .:. Sustainable Development Knowledge Platform (un.org)

Relaterede artikler