; ;
Gemt

Virksomheder med anmærkninger får nu to opfølgende kontrolbesøg

Fødevarekontrollen er fra 1. januar blevet omlagt, så virksomheder med anmærkninger får flere opfølgende kontrolbesøg, mens lavrisikovirksomheder får færre.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 14. januar 2020

Som en del af det nuværende fødevareforlig 4 blev det besluttet, at Fødevarestyrelsen skulle have et nyt kontrolkoncept, som i højere grad kontrollerer, hvor behovet er størst. Det nye koncept er netop trådt i kraft.

Nye regler pr. 1. januar 2020
Fra årsskiftet trådte nye regler i kraft, som giver flere kontrolbesøg til virksomheder, der overtræder fødevarelovgivningen. Fødevarestyrelsen vil i langt højere grad målrette sin kontrol mod de virksomheder, der har svært ved at overholde reglerne. Det sker blandt andet ved hjælp af smartere brug af data og kontrollørernes erfaringer, men også ved at indføre en praksis med to opfølgende gebyrpålagte kontrolbesøg som følge af anmærkninger på et kontrolbesøg.

Dobbeltkontrol rammer alt for bredt
Dansk Erhverv er tilfreds med, at kontrollen i endnu højere grad gøres risikobaseret, men vi er imod den nye praksis med automatisk to opfølgende kontrolbesøg ved alle former for anmærkninger i stort set alle tilfælde, da det risikerer at ramme alt for bredt.

At Fødevarestyrelsen skal ud to gange på opfølgende kontrol uanset hvad, understøtter heller ikke en risikobaseret tilgang til, hvordan Fødevarestyrelsen tilrettelægger sin kontrol. Dansk Erhverv arbejder på at få det ændret, men det er svært nu og her, idet alle Folketingets partier er enige om de to opfølgende kontrolbesøg.

Alle fødevarevirksomheder får fortsat kontrolbesøg med det nye kontrolkoncept. Men hvor ofte det sker, afhænger af, hvad man har på hylderne, og hvor god man er til at følge reglerne. For eksempel vil et supermarked med egen slagterafdeling, som kan udgøre en større risiko for forbrugerne, få flere besøg end et byggemarked, som sælger lidt slik ved kassen.

Derudover fortsætter Fødevarestyrelsen også med de mange målrettede kampagnekontroller med eksempelvis fokus på allergener, fødevarekontaktmaterialer og vedligeholdelse i fødevarevirksomheder. Som noget nyt suppleres dette fremover med prioriterede indsatser, som Fødevarestyrelsen tilrettelægger løbende.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil