; ;
Gemt

WTO-krise er bombe under international handel

Embedsperioden for dommere i WTO ophører, hvilket betyder, at organisationen ikke kan behandle sager. Stærkt bekymrende lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Pressemeddelelse, 11. december 2019

Den internationale handelsorganisation WTO får stækket sine muligheder for at behandle internationale klagesager over handelsforhindringer, når to ud af tre dommere stopper i 11. december. Dermed kan organisationen reelt ikke varetage sine opgaver med at sikre fri og fair handel for de 164 medlemslande. Baggrunden er, at USA blokerer for udnævnelse af nye dommere.

”WTO er kronjuvelen i det internationale handelssystem. Den danske økonomi er helt afhængig af eksport og internationale regler, derfor kan det blive meget alvorligt for Danmark. Adgangen til eksportmarkeder skal ikke gøres til genstand for geopolitisk armlægning og protektionisme. Vi er et af de lande, som har mest at tabe, hvis WTO holder op med at fungerer,” siger adm. dir. i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Danmark eksporterer hvert år varer og tjenester til udlandet for over 1000 mia. kr. eller 55 pct. af Danmarks BNP. 800.000 danske arbejdspladser er i dag knyttet op på vores eksport.

Drop told mellem EU og USA
Dansk Erhverv opfordrer regeringen og EU til at komme på banen med løsninger, som kan åbne den fastlåste situation. Det kunne være en ambitiøs handelsaftale mellem EU og USA.

”Selv om det kan være vanskeligt, må vi prøve at få amerikanerne tilbage på frihandelsholdet. Jeg mener, at regeringen skal bruge al indflydelse i EU og sikrer, at EU nu intensiverer bestræbelserne på sammen med amerikanerne, at fjerne al told henover Atlanten på industrivarer og minimerer antallet af barrierer, som eksisterer på vigtige varegrupper. Den amerikanske præsident har selv ved flere lejligheder sagt, at han går ind for nultold og fjernelse af handelsbarrierer. EU bør tage præsidenten på hans ord,” siger Brian Mikkelsen.


Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef