Aabenraa, Esbjerg, Vejle, Odense og snart Svendborg

Beskrivelse: Partnerskabsaftalen betyder, at der hvert år skal tilbydes rådgivning og specialiseret støtte til omkring 600 sårbare syddanske gravide og deres familier. Partnerskabet skal være med til at nedbryde den ulighed i sundhed, der kan opstå i forbindelse med en graviditet. Målgruppen består af kvinder og deres familier, som eksempelvis står overfor sundhedsmæssige, sociale, økonomiske eller familiære udfordringer, der kan påvirke graviditeten og barnets start på livet.

Partnerskabet kører i tre forskellige spor:
- Åben rådgivning, der skal give den gravide og familien rådgivning om hverdagens udfordringer. Det er emner såsom økonomi, retshjælp, samværsregler, parforhold og barnets trivsel. Derudover er der faglig sparring til jordemødre og andet sundhedsfagligt personale. Rådgivningen gives af socialrådgivere fra Mødrehjælpen og foregår i jordemoderkonsultationerne. Mødrehjælpen sikrer fysisk tilstedeværelse af en socialrådgiver en dag om ugen ved hvert af de fem fødesteder.

- Gruppeforløb med fokus på forældrekompetencer og støtte til både graviditetsforløbet, fødslen og barselsperioden. Desuden vil der være fokus på familiernes netværk, tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse og hjælp til at navigere i offentlige tilbud. Indsatserne gives af fagprofessionelle fra Mødrehjælpen i samarbejde med jordemødre fra det lokale fødested, og hvor kommunalt ansatte fagprofessionelle deltager i det omfang, det efter aftale med kommunerne vil være muligt.

- Mulighed for at følge de frivillige tilbud og samarbejder med andre foreninger, som Mødrehjælpen har i de 10 syddanske kommuner. Det er primært sociale tilbud som fællesspisning, en familieven og aktiviteter for børn.

Start- og evt. sluttidspunkt: Aftalen løber fra 1. maj 2022 til 30. april 2024.

Impact af casen: For langt de fleste er graviditet en glædelig nyhed. For nogle gravide og deres familier kan en graviditet dog stille dem over for svære udfordringer, hvor der er brug for ekstra støtte og rådgivning
for at sikre, at alle børn for en god start på livet.

Partnerskabet har snart ét år på bagen, og indtil videre er den vurderede impact, at partnerskabet gør en reel forskel for de gravide og familier, der har brug for den ekstra støtte. Samarbejdet mellem offentlig og privat skaber et nyt rum, der sikrer specialiseret støtte og rette kompetencer, der er gunstig for svangreomsorgen i region Syddanmark.

De hidtidige erfaringer fra partnerskabet peger på, at partnerskabet er godt i gang, og der er et forventeligt flow af brugere, der gør brug af partnerskabets tilbud. Partnerskabet er fortsat i opstartsfasen, og der arbejdes fortsat på at få udfoldet den fulde kapacitet

De gode eksempler fra hele landet

Velfærdsrådets anbefalinger