Odsherred

Beskrivelse: PreCare er et innovations- og forskningsprojekt, hvis formål er at udvikle og teste forebyggende og integrerede services til kronisk syge og ældre baseret på løbende opsamling af data fra både region, kommune og borger om tilstand, indsatser og resultater.

Patientmålgruppen er borgere med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), lungefibrose, alfa1- antitrypsinmangel eller hjertesvigt i Odsherred Kommune. Målet er, at borgerne skal opleve større tryghed, færre indlæggelser og øget livskvalitet.

Borgere, der er tilknyttet PreCareKlinikken, bliver udstyret med en tablet, akutmedicin, og måleudstyr i forhold til deres diagnose. Med måleudstyret kan de selv monitorere deres tilstand og indtaste målingerne på tabletten. På den måde kan borgerne selv følge med i deres helbred, konstant reagere på forværringer og blive bedre til at tolke og reagere på deres tilstand.

Samtidigt opbygges der et beredskab, der skal sikre en hurtig respons ved ængstelse eller forværring i borgerens tilstand, og som i langt de fleste tilfælde vil foregå hjemme hos borgeren selv. Dermed forventer man i et betydeligt omfang at kunne undgå indlæggelser på et sygehus og højne livskvaliteten for de inkluderede borgere.

Projektet har gennem de sidste fire år demonstreret, at sundhedsvæsenet med fordel kan vendes på hovedet og flytte hjem til borgere med kronisk sygdom vha. radikal digital innovation kombineret med fornyelse af det traditionelle mindset for sundhedsvæsenet.

Data spiller en central rolle i PreCare. Udover at sætte borgeren i centrum gennem en meget aktiv brug af data i behandlingen, bruger man i projektet også data til løbende at tilpasse og fintune servicen til forskellige målgrupper, og til at finde den rigtige model for samarbejdet mellem sektorerne.

I denne sammenhæng er det interessant, at projektet primært servicerer ældre borgere, der trods det digitale udgangspunkt kan deltage i PreCare, fordi det tekniske setup er enkelt. Desuden kan de tilknyttede borgere døgnet rundt kontakte PreCareKlinikken via telefon eller videoopkald, hvor specialiserede sygeplejersker og læger med få klik kan tilgå alle relevante data, igangsætte en behandling med den på forhånd udskrevne medicin eller iværksætte en indlæggelse på enten en kommunal akutplads med døgnopsyn eller på nærmeste hospital.

Projektet er blevet til i samarbejde med Region Sjælland og Odsherred Kommune. Øvrige projektpartnere og bidragsydere er Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, The University of Manchester, Roche Diagnostics, Urgent Agency og Fonden for Innovation og erhvervsudvikling i Region Sjælland.

Start- og evt. sluttidspunkt: 2018-

Vurderet impact: Resultaterne er indtil videre meget lovende med påvisning af triple aim:
Øget patienttilfredshed, øget sundhedsfaglig kvalitet og reducerede omkostninger på én gang.

Der er bl.a. påvist en 70-80% besparelse af de forventede indlæggelsesrelaterede sygehusomkostninger
for borgere med svær og meget svær KOL. Ligeledes er vagtlægebelastningen blevet reduceret med 80%.

De gode eksempler fra hele landet

Velfærdsrådets anbefalinger