; ;

Eksportunderskud i e-handlen
Danske forbrugere lægger ca. hvert tredje netkøb i en udenlandsk netbutik. I 2016 svarede det til 34 mia. kr. ud af en samlet dansk e-handel på 111 mia. kr. Til sammenligning e-handlede udenlandske forbrugere kun for 4,3 mia. kr.

Der er med andre ord et eksportunderskud i e-handlen. De danske netbutikker slås generelt med et højt omkostningsniveau, men det er en særlig udfordring, at udenlandske netbutikker ikke altid afregner den høje danske moms. Den danske statskasse gik glip af 5-600 mio. kr. i momsprovenu på det grundlag. Det svarer til, at danske virksomheder er gået glip af ca. 5000 e-handelsarbejdspladser.

Nogle e-grænsehandelsbutikker markedsfører sig ligefrem med, at deres kunder kan spare turen til grænsen og købe online i Tyskland til tysk moms.
Danske e-handelsvirksomheder bliver udsat for urimelig og unfair konkurrence, hvis de skal konkurrere med udenlandske netbutikker, der kan sælge til danske forbrugere uden at betale dansk moms.

SKAT skal i gang med at kontrollere
SKAT har fået hjemmel til at kontrollere, at de udenlandske netbutikker svarer den lovpligtige moms, men har endnu ikke brugt den. Fra politisk hold er der ellers opbakning til at gøre noget. Dansk Erhverv opfordrer kraftigt til, at SKAT tager fat på denne opgave for at sikre fair og lige konkurrencevilkår for danske virksomheder.

EU skal ikke diktere europæisk e-handel

pdf

Download

Urimelige vilkår for e-handlen

pdf

Download

ERU's besvarelse af Dansk Erhvervs 25 spørgsmål om geoblocking

pdf

Download

Baggrund om geoblocking til foretræde i Folketinget

pdf

Download

Andre relevante fokusområder