; ;
Gemt

2018 satte højt tempo indenfor CSR og bæredygtighed

Dansk Erhverv ser tilbage på et hæsblæsende år for CSR og bæredygtighed, og siger tak for i år og på gensyn i 2019.

Nyhed

DANSK ERHVERV | CSR - 11. DECEMBER 2018

Et tilbageblik på 2018 med CSR-briller afslører et imponerende højt tempo med flere markante begivenheder indenfor CSR og bæredygtighed. 2018 blev året hvor en rekordvarm sommer gjorde den globale opvarmning håndgribelig for mange danskere. Samtidig eller måske derfor blev 2018 også året, hvor FN’s verdensmål for alvor brød igennem lydmuren hos presse og politikere, og hvor tværsektorielle partnerskaber blev et varmt emne. Danmark var vært for P4G, SDG fonden så dagens lys og Rådet for Verdensmål og Samfundsansvar blev nedsat. Regnskabsåret 2018 bliver desuden første år, hvor også virksomheder med flere end 250 medarbejdere er omfattet af kravene om redegørelse for samfundsansvar.

FN’s Verdensmål igennem lydmuren
I september 2015 vedtog FN’s generalforsamling de 17 globale mål for bæredygtig udvikling frem mod 2030, og i 2018 begyndte de 17 mål at sætte deres aftryk i virksomheders bæredygtighedsstrategier og i den nationale politik med flere iøjnefaldende begivenheder, bl.a. P4G topmødet, lanceringen af SDG-fonden og af verdensmålsplatformen hos Danmarks Statistik. På årets CSR konference 2018 stillede Dansk Erhverv sammen med medarrangørerne, statsminister Lars Løkke Rasmussen og flere end 300 deltagere fra virksomheder og organisationer spørgsmålet: ” Hvordan bliver Danmark bedst til bæredygtig business i 2030?”. Hos Altinget blev der registreret en kraftigt stigende tendens i antallet af historier i de landsdækkende dagblade, som omtaler verdensmålene, og danskernes kendskab til verdensmålene lå, ifølge en undersøgelse foretaget for Udenrigsministeriet, på 16 pct., mens kendskabet blandt de 18-24-årige nåede helt op på 33 pct.

Tværsektorielle partnerskaber et varmt emne
Som deltager i netværksmiddagen under Dansk Erhvervs årsdag i maj 2018 kunne man møde flere af landets markante humanitære, sociale organisationer og få indblik i deres forretningsmodeller.

Dansk Erhverv skabte rammen for at nye og etablerede, kommercielle og værdidrevne medlemmer kunne mødes, lære og inspireres af hinanden. Dén hensigt står Dansk Erhverv ikke alene med, og det skyldes ikke mindst FN’s syttende verdensmål om partnerskaber for handling, som sætter fokus på mulighederne i tværsektorielle partnerskaber. Af samme årsag var Dansk Erhverv vært ved flere arrangementer i 2018, der satte partnerskabet i centrum, og i dette nyhedsbrev kan du også læse 5 gode råd om partnerskaber fra Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen, professor ved CBS.

Læs også: Professorens fem gode råd om partnerskaber

Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål blev annonceret af Erhvervsministeriet i december 2017. Men nedsættelsen måtte vi dog vente med til oktober 2018. Nu er rådet nedsat, og Dansk Erhverv sidder med sammen med 16 andre organisationer og personligt udpegede medlemmer. I Dansk Erhverv vil vi bl.a. gå til arbejdet med et mål om at gøre de internationale retningslinjer og verdensmålene mere håndgribelige for den store bredde af virksomheder. Vejledning med udgangspunkt i brancher er det bedste værktøj til at understøtte virksomhederne i at gribe de muligheder, som FN’s Verdensmål udgør for fx nye forretningsmodeller, teknologiske løsninger og tværsektorielle partnerskaber. Dén tænkning skal vi udbrede til alle virksomheder, ikke kun de store.

Tak for i år og på gensyn i 2019
Tak til alle - gamle som nye samarbejdspartnere - for de gode måneder med fokus på CSR og bæredygtig forretningsudvikling fra globale mål til hverdagens praksis. Jeg glæder mig til at fortsætte partnerskaber og samarbejder om sammenhængen mellem bæredygtighed og forretningsudvikling for både små og store virksomheder i 2019.

Glædelig jul og godt nytår!

Malene Thiele
CSR-chef