Gemt

Klarskov: Lad os så få fair og lige konkurrence!

Efter et langt tilløb ser det nu ud til, at de politiske forhandlinger om regeringens udspil til, hvordan vi sikrer en fair og lige konkurrence, går i gang. Heldigvis.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - Af Jens Klarskov, adm. direktør

Efter et langt tilløb ser det nu ud til, at de politiske forhandlinger om regeringens udspil til, hvordan vi sikrer en fair og lige konkurrence, går i gang. Heldigvis.

For vi oplever igen og igen, at det offentlige møver sig ind på områder, hvor der allerede findes et velfungerende marked. Og det er selvfølgelig et stort problem. For hvis konkurrenten har skattekroner i ryggen og i øvrigt ikke behøver bekymre sig synderligt om, hvorvidt der er sorte tal på bundlinjen eller ej, så er konkurrencen selvsagt skævere end et vist tårn i Pisa.

Der er sket et skifte i forholdet mellem det offentlige og det private. Grænserne er blevet mere flydende, og private aktører er i højere grad med til at løfte opgaver, som det offentlige tidligere løste. Det er rigtig godt, for alle vinder, når dygtige private virksomheder og organisationer byder ind med innovative løsninger og udfører opgaver for det offentlige. Det kan være, at den private kan gøre det bedre på kvaliteten, på prisen eller på begge dele.

Men vi ser desværre igen og igen, at det offentlige bevæger sig uden for sit kerneområde og udfører opgaver, som private allerede udfører eller lige så godt kunne udføre. Og det vel at mærke på vilkår, hvor det er meget vanskeligt for private at være med.

Eksemplerne står i kø. Udbud af kurser, rådgivningsforløb og konsulentydelser. Hjemtagning til det offentlige på velfærdsområdet uden at prisen eller kvaliteten bliver prøvet først. Udvikling af store offentligt ejede it-systemer, hvor der allerede findes velafprøvede private alternativer. Og den i mere kuriøse ende: Udlån af fiskegrej, værktøj og bageudstyr fra kommunale biblioteker.

Det er ikke småpenge, som vi taler om. Statslige aktører solgte tilbage i 2014 ydelser for i omegnen af 2,4 milliarder kroner. Heraf var 70 procent på kommercielle markeder i konkurrence med private virksomheder.

Aktiviteterne dækker indtægtsdækket virksomhed som kursusaktiviteter, rådgivning, konsulentydelser med videre.

Private skal ikke udsættes for unfair konkurrence fra det offentliges side. Så enkelt og kort kan det siges. Derfor er det absolut glædeligt, at det nu ser ud til, at der kommer politiske initiativer på området, så der forhåbentligt kan blive sat klarere regler for, hvad det offentlige må, hvordan de skal prissætte deres ydelser og ikke mindst muligheden for at klage over begge dele i en ny klageinstans.

Området har den højeste prioritet for Dansk Erhverv, og i en anden artikel i dette nyhedsbrev ”Ud af starthullerne” kan du læse, hvad vi konkret gør for at sikre, at vi i langt højere grad får en fair og lige konkurrence mellem det offentlige og det private.

Med venlig hilsen:

Jens Klarskov