; ;
Gemt

Dansk økonomi slutter 2018 af med høj vækst i 4. kvartal - lavere vækst i Europa har ikke ramt os endnu

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort det første og med foreløbige bud på væksten i 4. kvartal sidste år – den såkaldte BNP-indikator. Dagens tal viser, at væksten i dansk økonomi blev 0,8 pct. i 4. kvartal.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 14. februar

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort det første og med foreløbige bud på væksten i 4. kvartal sidste år – den såkaldte BNP-indikator. Dagens tal viser, at væksten i dansk økonomi blev 0,8 pct. i 4. kvartal. Den høje vækst i BNP-indikatoren skyldes især højere produktion i industrien og transportbranchen. Sammen med tal for 4. kvartal har vi det første og meget foreløbige bud på væksten i dansk økonomi i 2018, der endte på 1,1 pct. Det er væsentlig lavere vækst end de foregående tre år, hvor væksten hvert år har været på over 2 pct. Danmarks Statistik påpeger dog, at det skal tages med forbehold, fordi en ekstraordniær patentbetaling, der i øjeblikket er placeret i 2017, men som skal fordeles ud over flere år. Det er med til at holde væksten nede i 2018.

Efter et vækstmæssigt sløvt første halvår af 2018, så kom væksten tilbage i dansk økonomi i sidste halvdel af 2018. Det tyder derfor på, at dansk økonomi har klaret sig godt trods flere af vores vigtigste afsætningsmarkeder i Europa begyndte at vise svaghedstegn i sidste halvår af 2018. Det skyldes, at den danske vareeksport i dag i højere grad består af medicin og vindmøller, der ikke er lige så afhængige af udviklingen i konjunkturerne som andre typer af varer. Det giver en mere stabil udvikling i eksporten herhjemme. Trods den lavere vækst i Europa ikke umiddelbart gav anledning til lavere vækst herhjemme, så frygter vi, det vil ske i 2019. Så sent som i sidste uge så vi, at vareeksporten til Tyskland faldt med 12,5 pct. i 4. kvartal. Det er ikke godt nyt for danske virksomheder, der eksporterer til vores nabolande, når væksten i Europa går ned i et lavere gear. Det gør det mere vanskeligt for danske virksomheder, at afsætter varer og tjenester på vores vigtigste eksportmarkeder.

Vi taler generelt om at dansk økonomi kører på to hovedmotorer: eksporten og det private forbrug. Over de senere år har begge hovedmotorer bidraget til fremgangen herhjemme, men det er dog eksporten, der har haft det største bidrag. Med den lavere vækst i Europa forventer vi, at det i år bliver byttet rundt, så det i højere grad er fremgang i det private forbrug, der trækker væksten herhjemme. Vi har stadig gode betingelser for fremgang i det private forbrug; beskæftigelse sætter rekord måned efter måned, ledigheden er lav og reallønnen stiger. Det giver lidt flere penge mellem hænder for mange husholdninger, som formentlig vil øge forbruget herhjemme.

Det er dog vigtigt at påpege, at de foreløbige BNP-tal fra Danmarks Statistik er forbundet med stor usikkerhed. Vi har efterhånden set flere eksempler på større revisioner af Nationalregnskabet. Senest for 3 måneder siden, hvor Danmarks Statistik kom med betydelige opjusteringer af væksten de senere år, der samlet set løftede BNP med 28 mia. kr. Det er derfor nødvendigt at se på andre nøgletal end blot BNP, når der temperaturen skal tages på dansk økonomi. Her har udviklingen i beskæftigelsen vist sig at være troværdig, og ser man på den solide beskæftigelsesudvikling i 2018, er der fortsat grund til optimisme ind i 2019.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil