; ;
Gemt

GreenMobility-stifter: Grønne iværksættere har brug for bedre vilkår – især under corona

25. februar 2021

Brian Mikkelsen har besøgt GreenMobility og stifter Henrik Isaksen til en snak om, hvad corona betyder for virksomheden, for iværksættere og for den grønne omstilling. De er helt enige om, at der er brug for fokus på iværksætternes vilkår. 

Coronakrise, skiftende restriktioner og nedlukning har vendt op og ned på hverdag, strategi og forretning for danskvirksomheder. Derfor besøger Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen medlemsvirksomheder for at høre, hvad der fylder hos dem.    

Hos stifter af delebilsvirksomheden GreenMobility, Henrik Isaksen, er det især usikkerheden og vilkårene for iværksættere, der er i fokus. Virksomheden tilbyder et delebilskoncept, hvor alle bilerne kører på el. 

”Det er ærgerligt, I ikke kommer under mere normale omstændigheder. Her plejer at summe af liv,” siger Henrik Isaksen, da han byder velkommen på det halvtomme kontor i hjertet af København. 

Selvom iværksætterånden stadig skinner tydeligt igennem, er der tomt i de hyggelige loungeområder på kontoret. Her er normalt masser af liv og en stemning præget af en bred sammensætning af mennesker og nationaliteter. Men ligesom i mange andre virksomheder er hjemmearbejde blevet en del af hverdagen i GreenMobility 

Henrik Isaksen fortæller, at en af virksomhedens store udfordringer er at navigere i skiftende udmeldinger fra politikerne og en stor uvidenhed i forhold til, hvad der skal ske i den nærmeste fremtid. Især fordi, ekspansion er højt på to-do listen i virksomheden. 

”Når en virksomhedsleder er usikker, investerer han sjældent. Han prøver nærmere at finde håndbremsen på omkostninger og kigge på omkostningsreduktion frem for investeringsfokus,” siger han. 

Svære vilkår for iværksættere 
Henrik Isaksen bekymrer sig også om de konsekvenser, usikkerheden har for de iværksættervirksomheder, der forsøger at etablere sig coronatiden. De kan eksempelvis ikke få kompensation på lige vilkår med ældre etablerede virksomheder, grundet tidligere års resultater. De kan heller ikke forudsigehvornår de for alvor kan komme op i gear igen.   

Jeg kan godt forstå, hvis unge mennesker ikke ønsker at starte virksomheder op i øjeblikket,” siger serieiværksætteren, der selv har en række virksomheder på CV’et. 

Henrik Isaksen peger også på, at grøn vækst og innovation er en af Danmarks store styrkepositioner, og et område, der bør prioriteres politisk. 

Den viden, vi har i Danmark, om grøn industri og vækst, kan vi udnytte bedre. Vi har en mulighed ude i den store verden - specielt med grønne tiltag,” siger han. 

Brian Mikkelsen er enig med Henrik Isaksen. Han mener, at der skal mere fokus på, at vækstvirksomheder som GreenMobility har de bedst mulige forhold. 

Når man har innovative virksomheder, som for eksempel GreenMobility, så skal man også give ordentlige rammevilkår til dem. Vi skal være med til at sørge for, at de har lyst til at blive i Danmark og udvikle deres forretning,” siger han.  

For på trods af et kontor der for tiden er halvtomt vokser GreenMobility stadig, og efterspørgslen fra udlandet er stor. Brian Mikkelsen er også imponeret over, hvad Henrik Isaksen og hans medarbejdere har skabt. 

GreenMobility er i syv forskellige byer, og de ekspanderer. De viser, at danske virksomheder kan skabe grøn omstilling - selv i meget meget vanskelige corona-tider,” siger han. 

Medlemsbesøg

Brian Mikkelsen besøger en række medlemsvirksomheder rundt om i landet for at høre, hvordan corona påvirker dem. Se videoerne og læs artiklerne her:

Besøg hos SPORT 24 i Silkeborg: SPORT 24-direktør i opråb om nedlukning: Vi er slået til pindebrænde – igen

Besøg hos Skoringen i Ringe: Hos Skoringen i Ringe er lageret stadig fyldt med vintersko: ”Det er forfærdeligt”

Besøg hos Smukfest i Skanderborg: Smukfest tror på festival til sommer - men det kræver fuldt blus på coronapasset

Besøg hos Parken Sport & Entertainment i København: Parken-direktør om vanskelig tid: Det er som at reparere flyet, imens vi flyver

Besøg hos Odense Sport & Event i Odense: Odense Sport & Event efterlyser langvarig kompensation: Ellers synker vi helt til bunds

Besøg hos Old Irish Pub: Old Irish Pub efterlyser genåbningsplan: Giv os noget at arbejde ud fra

Besøg hos HTH: HTH har fået det bedste ud af nedlukningen: Vigtigt at være offensiv