{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
03. maj 2021
Grøn strøm til 350.000 husstande. En reduktion af Danmarks CO2-udledning med 400.000 tons årligt, produceret af vindmøller langt fra villakvarterer og gårde, uden at det koster skatteyderne én eneste krone. Hertil kommer 4.000 jobs i anlægsfasen og op mod 100 nye permanente jobs i et af Danmarks økonomisk trængte yderområder.
Det har virksomheden European Energy brugt næsten 10 år på at sikre med havvindmølleparken Omø Syd. Desværre er der nu risiko for, at projektet går i vasken, fordi to vigtige og legitime hensyn – hensynet til klimaet og grøn energi på den ene side og hensynet til naturbeskyttelse på den anden – bliver spillet ud mod hinanden.
Lad os starte med begyndelsen. Der er brug for markant mere vindenergi i Danmark for at realisere 2030-målet om 70 procent mindre CO2. Derfor har der i mange år eksisteret en ”åben dør”-ordning i Energistyrelsen, hvor udviklere af vedvarende energi kan tage initiativ til at etablere en havvindmøllepark. Virksomheden skal selv afholde alle omkostninger i forbindelse med forundersøgelser, tilladelser osv., men behøver omvendt ikke vente på, at et bestemt stykke hav kommer i udbud.
I Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland har European Energy brugt ca. 20 mio. kr. på i snart 10 år at undersøge havbundsforhold, fuglehensyn osv. for at etablere havvindmølleparken Omø Syd. Parallelt med, at European Energy har talt med og indhentet tilladelser fra de relevante myndigheder, har Miljøministeriet imidlertid arbejdet på at gøre en meget stor del af Smålandsfarvet, hvor edderfugle og andre fugle yngler, til fuglebeskyttelsesområde. Et såkaldt Natura 2000-område. Miljøministeriet har ikke informeret European Energy om deres undersøgelser eller koordineret med de andre myndigheder.
Minimal indvirkning på fuglebestanden
European Energys undersøgelser viser, at Omø Syd kun vil have minimal indvirkning på fuglebestanden. Langt mindre indvirkning end den årlige jagt på selvsamme fugle. Helt absurd vil jagten fortsætte ufortrødent, selvom området udpeges til fuglebeskyttelsesområde.
Hvis regeringen vælger at udpege hele farvandet som fuglebeskyttelsesområde, vil det med andre ord betyde, at havvindmølleparken må droppes, mens jægerne fortsat kan skyde edderfugle. Det vil have store negative konsekvenser for klimaet og for chancen for at nå 70 procent-målet. Det vil være at svigte lokalområdet, som skriger på nye arbejdspladser og mere erhvervsudvikling. Og det vil undergrave Danmarks grønne konkurrenceevne, fordi en beslutning om at nedlægge projektet i ellevte time, vil underminere investorernes lyst til at engagere sig i den grønne omstilling i Danmark.
Havvindmølleparken udgør kun 2 procent af hele det område, som overvejes som fuglebeskyttelsesområde. Der er med andre ord fortsat 98 procent af pladsen til edderfugle mv. Dansk Erhverv opfordrer derfor til, at der findes et politisk kompromis, så projektområdet holdes fri af fuglebeskyttelsesområdet. Dermed kan havvindmøller og fugle leve i fredelig sameksistens.
Klimabeskyttelse og naturbeskyttelse er hinanden forudsætninger. Ikke hinandens modsætninger.