Gemt

Ny ambitiøs EU-tekstilstrategi på vej

05. april 2022

Ambitiøs strategi for tekstilvirksomheder skal regulere industrien og gøre op med ”forbrug- og smid-væk” kulturen

 

EU-Kommissionen fremlagde i slutningen af marts et udspil for EU’ nye tekstilstrategi, som en del af en større cirkulær økonomi-pakke. Dansk Erhverv hilser den længe ventede strategi velkommen og mener at ambitionsniveauet er højt. Den byder på gode muligheder for danske virksomheder i mode- og livstilsbranchen og en række andre virksomheder for at se på nye forretningsmuligheder og introducere flere cirkulære tiltag.

Strategien omfatter mange elementer, hvoraf Dansk Erhverv ser positivt på øget fokus på bl.a. forskning, innovation og investering på det grønne område, og øget regulering af greenwashing.

Der kommer flere og nye krav til ecodesign, som skal støtte op om et skift til produktion af mere holdbare og reparérbare tekstiler, er positivt – og det er vigtigt at erhvervslivet bliver inddraget i processen omkring udarbejdelsen af kriterierne, så der skabes en regulering, som er effektiv og håndterbar.

Vigtigt er at virksomhederne ikke står alene om at løfte opgaven, og at investeringerne bl.a. går til at skalere teknologiske løsninger. Tanken om at lancere et såkaldt Transition Pathways, som skal samle forskellige aktører, der skal facilitere og drive den industrielle omstillingen, er et godt initiativ. Det er dog meget vigtigt at der sammensættes en handlekraftig gruppe, der støtter virksomhederne og at det ikke bliver et drøftende forum.

En del af forslagene ligger i forlængelse af forslagene fra Klimapartnerskabet for Handel, som du kan læse mere om her:

Klimapartnerskab for Handel: Klimapartnerskab for Handel: Lille aftryk - stor forskel (danskerhverv.dk)

Sektorkøreplan for handel: https://em.dk/media/14286/sektorkoereplan-for-klimapartnerskab-for-handel.pdf

Dansk Erhverv afholder webinar om EU’s nye tekstilstrategi den 20. april. Tilmeld dig her: https://www.danskerhverv.dk/kurser-og-events/2022/april/eu-tekstilstrategi/

Dansk Erhverv afholder en webinarserie om omstilling og kommende regulering af produktionen og forretningsmodellen for den danske tekstilbranche. Se mere her, hvor du også kan tilmelde dig:

Dansk Erhverv inviterer til en webinarserie med gennemgang om ”grøn” lovgivning og initiativer ift. tekstiler

 

Kontakt

Handel

Marie Josephine Mustelin

Politisk konsulent