; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Familieejede virksomheder spiller en kæmpe rolle i Danmark

13. december 2022

Tirsdag blev de familieejede og ejerledede virksomheder hyldet på Børsen, da Dansk Erhverv afholdt Familieejerskabets Dag. Her slog Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen fast, at en ny regering og Folketing skal se på generationsskiftebeskatningen.

790.000 danskere.

Så mange er beskæftigede i familieejede virksomheder. Hertil skal lægges 200.000 beskæftigede i enkeltmandsvirksomheder.

Derfor er det korrekt, når man siger, at de ejerledede og familieejede virksomheder spiller en kæmpe rolle i Danmark og i dansk erhvervsliv.

Det gælder både de virksomheder, der i generationer har skabt vækst og velstand, og dem, der måske for første gang står overfor et generationsskifte og for alvor bliver familieejede i stærkeste forstand.

Derfor havde Dansk Erhverv tirsdag inviteret til Familieejerskabets Dag for at hylde de familieejede og ejerledede virksomheder.

Stor betydning for landkommunerne
Familieejerskabet fylder generelt mere i landkommunerne end i bykommunerne. Det har en ny analyse fra Dansk Erhverv netop vist.

Alternativet til generationsskifte for mange af disse virksomheder er desværre en afvikling. Og dermed en forringelse af forsyningskæderne og serviceniveauet udenfor de større byer.

”Det skal vi gøre noget ved. Især i en tid, hvor man taler om et Danmark i bedre balance. Fremfor at udflytte statslige arbejdspladser burde man sikre rammevilkår, der fastholder de private arbejdspladser ude i landet.”

Sådan sagde Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, i sin tale, hvor han fastslog en vigtig pointe:

”Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast, at en ny regering og Folketing skal se på generationsskiftebeskatningen. Fordi den dræner virksomhederne for kapital og er et enormt usikkerhedsmoment for næste generation.”

Næste generation
Og netop næste generation var temaet på Familieejerskabets Dag. Det er de 228.000 sønner og døtre i alderen 15 til 50 år, som er børn af ejerledere.

”De er nemlig alle sammen potentielt fremtidige ejere og ledere af tusindvis af danske familieejede virksomheder. Hvis de har lyst. Og hvis de kan. Også her skal generationsskiftet mere i fokus,” sagde Brian Mikkelsen.

Det lange lys
Noget af det, der gør familieejerskabet så specielt, er, at det ligger dybt i den til enhver tid siddende ejerfamilie, at virksomheden kun er til låns. For den skal helst gå i arv – i endnu bedre stand – til næste generation.

”Det gør, at langsigtede investeringer, grøn omstilling, lokalt engagement og socialt ansvar alt sammen ligger meget naturligt til de familieejede virksomheder. Man har det lange lys på. Og tænker mere i årtier fremfor regnskabsår.,” sagde Brian Mikkelsen.

Blandt deltagerne var Erling Daell, der i dag ejer 50 procent af aktierne i Harald Nyborg A/S og i sommeren 2022 overtog posten som bestyrelsesformand i koncernen efter sin far.

Allerede fra en tidlig alder vidste han, at fremtiden pegede i retning af familieforetagende. Men først skulle han uddannes og have praktisk erfaring.

”Det skulle ikke hedde sig, at jeg bare var kommet ind på grund af mit efternavn. Så derfor var det vigtigt for mig, at jeg havde en uddannelse på et vist niveau, så jeg havde noget teoretisk ballast, noget faglig ballast og helst også noget praktisk erfaring fra andre jobs,” siger Erling Daell. Læs hele interviewet med Harald Nyborg-arvingen Erling Daell her:

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Carl Andersen

Politisk konsulent for familieejede virksomheder
Kommunikation & Presse

Tine Østergård

Chef for medlemskommunikation