; ;
Gemt

Handelsbranchens energiudgifter steg med 1 mia. kr. i september - udsigt til fortsatte høje elregninger i 2023

06. december 2022

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at Handelsbranchens energiudgifter i september steg med 1 mia. kr. sammenlignet med sidste år. Det svarer til en stigning på hele 138 pct. Og alt tyder desværre på, at de høje elpriser fortsætter i 2023. 

Krig i Ukraine, høj efterspørgsel efter energi og dårligt energimæssigt vejr i Europa hen over sommeren har ført til stigende energiomkostninger i Danmark. Det påvirker husholdningernes økonomi, ligesom virksomhederne også har set deres energiregning vokse. 

De høje energipriser påvirker både store og små virksomheder på tværs af de forskellige brancher. Dansk Erhverv har på den baggrund undersøgt, hvordan energiomkostningerne hos virksomhederne i handelsbranchen har udviklet sig over det seneste år. Det har vi gjort gennem en medlemsundersøgelse og med oplysninger fra Danmarks Statistik. 

Energiudgifterne er steget med 138 pct. i forhold til sidste år 

Medlemsundersøgelsen viser, at energiomkostningerne hos virksomhederne i handelsbranchen i gennemsnit er steget med 138 pct. i forhold til for et år siden. Energiudgifterne er dermed mere end fordoblet over det seneste år. 

I september 2021 havde handelsbranchen energiudgifter for omtrent 700 mio. kr. I september i år steg omkostningerne til 1,7 mia. kr. Det svarer til, at handelsbranchen har en merudgift til energi på ca. 1 mia. kr. alene i september. 

Høje energipriser forsætter i 2023 

Ser vi på priskontrakter på fremtidig levering af el, er det desværre tydeligt, at elpriserne forbliver høje i 2023. Ifølge de aktuelle priser på de såkaldte forward-kontrakterne, skal de danske elforbrugere forvente at betale en engrospris på ca. 2,5 kr. pr. Kwh i 2023. Til sammenligning har den gennemsnitlige månedlige kWh-pris foreløbigt været på omkring 1,6 kr. i 2022. Dermed skal forbrugere og virksomheder ruste sig til, at elpriserne i 2023 også bliver rekordhøje. 

Kigger vi længere ud i fremtiden, forventer markedet, at priserne på el falder i 2024 og 2025. Aktuelt handles forward-kontrakter på el i 2024 og 2025 til henholdsvis 1,5 kr. og 1,2 kr. pr. kWh. Dermed forventer markedet, at elprisen i 2024 og 2025 er lavere end det rekordhøje niveau, som vi har oplevet i 2022, og som markedet forventer forsætter ind i 2023. 

Fremtidens energipriser er dog præget af en stor usikkerhed. Meget afhænger af vejrforhold, udsving i efterspørgsel og produktion, og hvad der sker på gasmarkederne, som har været stærkt volatile efter Putins angreb på Ukraine. 

Læs mere her: Udsigt til fortsatte høje elregninger i 2023

Handelsbranchens energiudgifter steg med 1 mia. kr. i september

pdf

Download

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil