; ;
Gemt

Nu skal vi være sammen om at styrke velfærden

14. december 2022

Den ny regering vil reformere velfærdssamfundet, styrke og udvide det frie valg og bringe ikke-offentlige velfærdsleverandører ind i kernen af velfærden. Det er præcis det, Dansk Erhverv i flere år har kæmpet for på velfærdsområdet.

 

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har med regeringsgrundlaget i dag præsenteret det mest ambitiøse reformprogram for velfærdssamfundet i mange år. I regeringsgrundlaget lægges der op til at styrke og udvide det frie valg og bringe ikke-offentlige velfærdsleverandører - selvejende, private og NGO'er - ind i kernen af velfærden.

Det er præcis det, Dansk Erhverv har kæmpet for i flere år på vegne af medlemmerne, for det vil være med til at styrke velfærden i Danmark.

Regeringsgrundlaget møder derfor ros fra Dansk Erhvervs direktør for markeder, Gitte Lillelund Bech.

”Dansk Erhverv har i flere år peget på, at business as usual ikke var en mulighed, når det handler om at udvikle velfærdssamfundet og styrke eksempelvis ældreplejen. Den demografiske udvikling med flere ældre og færre til at passe på de ældre samt pres på finanserne gør, at er der behov for at nytænke den måde, vi producerer velfærden på, og måden vi samarbejder på. Jeg er meget glad for, at det har fået en central plads i regeringsgrundlaget,” siger Gitte Lillelund Bech.

Danskerne ønsker mere frit valg
Et styrket og udvidet frit valg samt et bedre samarbejde med ikke-offentlige velfærdsleverandører er i tråd med danskernes ønsker til ældreplejen:

”Vi ved fra befolkningsundersøgelser, at 80 procent af danskerne bakker op om det frie valg, og at hele 38 procent af de kommende ældre ønsker at bo på et friplejehjem. Derfor er det vigtigt, at vi får styrket det frie valg i praksis, men at vi samtidig gør mere for at oplyse danskerne om deres valgmuligheder,” siger Gitte Lillelund Bech.

Ligestilling af offentlige og ikke-offentlige leverandører
Samtidig understreger Gitte Lillelund Bech, at reelt frit valg og samarbejde forudsætter både ligestilling i vilkår og gennemsigtighed i både pris og kvalitet. Også her er der positive tegn i regeringsgrundlaget, som lægger op til, at der skabes mere fair og lige vilkår mellem offentlige og private.

”Jeg er glad for, at regeringsgrundlaget hviler på den erkendelse, at hvis vi skal have et reelt frit valg og et åbent og tillidsfuldt samarbejde mellem kommuner og ikke-offentlige velfærdsleverandører, så er der behov for større ligestilling mellem kommunale leverandører og de private, selvejende og NGO’erne. Både hvad angår rammevilkår, men også i forhold til åbenhed. Det kommer til at stille helt nye krav til den dialog, der er mellem både enkeltkommuner og leverandører, men også nationalt, og den dialog glæder jeg mig til at tage del i.”