Gemt

Nye økologiregler er trådt i kraft den 1. januar 2022

18. januar 2022

En ny EU-økologiforordning trådte i kraft den 1. januar 2022. Derfor er de nationale regler og vejledninger om økologi nu revideret.

 

Efter at have været udskudt i et år pga. coronapandemien trådte EU’s nye økologiforordning (Forordning 2018/848 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter) i kraft den 1. januar 2022. Det betyder samtidig, at de danske økologiregler og -vejledninger er blevet opdateret. Læs her om følgende ændringer:

  • Ny økologibekendtgørelse og ny økologivejledning.
  • Økologicertificering af detailbutikker med et vist salg af uindpakkede økologiske fødevarer.
  • Økologicertifikater vil i løbet af 2022 erstatte økologikontrolerklæringer.
  • Nyt om import af økologiske fødevarer fra tredjelande og ny importvejledning.

Ny økologibekendtgørelse og ny økologivejledning
En ny bekendtgørelse om økologiske fødevarer er trådt i kraft den 1. januar 2022. I den forbindelse er Fødevarestyrelsens vejledning om økologiske fødevarer også blevet opdateret, så den afspejler de nye økologiregler. Herunder listes nogle af de væsentligste regelændringer, der afspejles i den nye vejledning. De relevante afsnit i vejledningen er anført i parentes.

  1. "Økologikontrolerklæringer" erstattes af "økologicertifikater", og der tales nu om, at virksomhederne under økologikontrolordningen er "økologicertificeret" (se bl.a. afsnit 6.3 og 6.3.9.1.2).
  2. Detailforhandling af "uindpakkede" økologiske fødevarer (over en vis bagatelgrænse) skal økologicertificeres og -kontrolleres (se bl.a. afsnit 6.2.3.2 og afsnit nedenfor). Dette har konsekvenser for både de detailbutikker, der skal økologicertificeres (se særligt afsnit 6.3.17.3 og bilag 4) samt de detailbutikker, som skal være opmærksomme på, om deres salg – ud fra et skøn - overskrider bagatelgrænsen (se afsnit 6.7).
  3. Præcisering af bestemmelserne i økologiforordningen om anmeldelse af markedsføring eller opbevaring (se afsnit 6.2.3).
  4. De nye lister over tilladte tilsætningsstoffer, hjælpestoffer og ikke-økologiske landbrugsingredienser ses af bilag V i forordningen, der i vejledningen kaldes "Positivliste-økologiforordningen". Listen over tilladte ikke-økologiske landbrugsingredienser, i bilag V, Del B, er blevet kraftigt reduceret, men de ikke-økologiske landbrugsingredienser nævnt i bilag IX i forordning 889/2008 kan fortsat anvendes indtil d. 31. december 2023. Bemærk også, at der under Bilag V, Del A, står "fodertilsætningsstoffer" – der burde stå "fødevaretilsætningsstoffer" - fejlen er meddelt Kommissionen (se bl.a. afsnit 3.2 og 3.3).
  5. De nationale tilladelser til anvendelse af ikke-økologiske landbrugsingredienser, der gives efter 1. januar 2022, er ikke længere virksomhedsspecifikke, men kan anvendes af alle fødevarevirksomheder i Danmark. En tilladelse kan gives af seks måneders varighed med op til to mulige forlængelser (se afsnit 3.4.1).
  6. Nye import-bestemmelser (se bl.a. afsnit 5.1 og afsnit nedenfor).
  7. Kun naturlige aromaer, hvor den aromagivende bestanddel består af mindst 95 vægtprocent af det udgangsmateriale, der henvises til i varebetegnelsen (fx "naturlig jordbæraroma"), må fremover anvendes i økologiske fødevarer. Aromaerne skal endvidere regnes som landbrugsingredienser (se afsnit 2.3.2).
  8. Detaljerede krav til virksomhedernes opfølgning ved mistanke om, at et økologisk produkt ikke overholder økologireglerne – f.eks. ved fund af restkoncentrationer af pesticider, som ikke er tilladt ved økologisk produktion. (Se afsnit 6.6.).
  9. Pr. 1. januar 2024 kan der forventes nye regler om brug af rengørings- og desinfektionsmidler (se afsnit 4.2).

Økologicertificering af detailbutikker med salg af uindpakkede økologiske fødevarer
Detailbutikker, der forhandler "uindpakkede" økologiske fødevarer til den endelige forbruger, skal ifølge de nye regler økologicertificeres og -kontrolleres. Detailbutikker kan dog undtages fra kravet, hvis salget af uindpakkede økologiske produkter ikke overstiger 5000 kg pr. år, eller ikke udgør en årlig omsætning på mere end 20.000 EUR (ca. 149.200 DKR). Læs mere i Dansk Erhvervs nyhed fra december 2021.

Økologicertifikater vil i løbet af 2022 erstatte økologikontrolerklæringer
Fra den 1. januar 2022 er de hidtidige "økologikontrolerklæringer" blevet erstattet af "økologicertifikater". Allerede udstedte økologikontrolerklæringer vil dog være gældende indtil disse udløber i løbet af 2022, eller indtil en virksomhed evt. anmelder en ændring af økologiaktiviteterne til Fødevarestyrelsen, som betyder, at de udstedte erklæringer alligevel skal ændres.

Fødevarestyrelsen vil fra den 1. januar 2022 udstede nye økologicertifikater (både når nye virksomheder bliver økologicertificeret, og ved fornyelse af eksisterende økologikontrolerklæringer) i EU's nye økologicertifikatsystem (som er en del af systemet TRACES).

Overgangen fra økologikontrolerklæringer, som er offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside, fvst.dk, til økologicertifikater, som offentliggøres i TRACES, betyder, at virksomheder, der skal tjekke deres leverandørers certifikater/økologikontrolerklæringer, i en overgang skal finde disse på hhv. fvst.dk og TRACES. Læs mere herom i vejledningen om økologiske fødevarer, afsnit 6.3.9.1.2.

Nyt om import af økologiske fødevarer fra tredjelande og ny importvejledning
Import af økologiske fødevarer er ændret fra den 1. januar 2022, som følge af den nye økologiforordning, ligeledes er vejledning om import af økologiske fødevarer fra tredjelande mv. opdateret. Regelændringerne betyder, at der i Danmark er indført følgende ændringer af importprocedurerne for økologiske varer fra tredjelande:

  1. Økologiske sendinger som iht. generelle regler skal omfattes af grænsekontrol (animalske og ikke-animalske restriktionsvarer), skal også have udført økologiimportkontrollen på et økologigodkendt grænsekontrolsted eller et godkendt kontrolsted. Som importører skal man være opmærksom på, at ikke alle grænsekontrolsteder er godkendt til økologiske produkter. Listen over godkendte grænsekontrolsteder kan downloades på Fødevarestyrelses hjemmeside. Her kan der også ses, hvilke godkendte kontrolsteder for ikke-animalske produkter, der kan bruges, hvis der skal laves ID, fysisk kontrol eller udtages prøver. Fødevarestyrelsen forventer, at ca. 250 af de ca. 2500 økologiimporter, der årligt kommer til Danmark, vil være af de produkttyper, der skal økologikontrolleres på et grænsekontrolsted.
  2. Forhåndsanmeldelsesblanketten er blevet ændret, idet der nu ikke kun skal oplyses toldreferencenummeret, men også CHED nr. for de økologiske sendinger der skal til grænsekontrol. Hvis økologiske sendinger skal på toldoplag, skal dette også oplyses, samt om det skal fraføres igen i delsendinger. Den nye udgave af forhåndsanmeldelsesblanketten findes på FVST.dk eller VIRK.dk 
  3. Det er nu Fødevarestyrelsen (FødevareNordØst) som godkender og underskriver kontrolattester og delkontrolattester i TRACES med et digitalt segl. Toldmyndigheden skal ikke længere underskrive kontrolattesten, men skal alene frigive sendingen til fri omsætning. Importørerne skal fortsat oplyse Toldmyndigheden, om en vare er økologisk, og angive kontrolattestnummeret i tolddokumenterne. Fra samme dato underskrives der ikke papirkontrolattester længere, men alene digitalt i TRACES. Ved eventuelle særtilfælde vedr. papirversioner af kontrolattester rettes henvendelse til okologi@fvst.dk (Glostrup) eller 21@fvst.dk (FødevareNordØst).
  4. Økologiske sendinger, som ved en fejl ikke er blevet godkendt af Fødevarestyrelsen i TRACES i kontrolattestens rubrik 30, men allerede er blevet indfortoldet, vil som udgangspunkt miste deres økologiske status. Virksomheder bedes dog umiddelbart, når de får kendskab til fejlen, orientere Fødevarestyrelsen (21@fvst.dk) og holde sendingen i karantæne, indtil en tilsynsførende har vurderet sagen, herunder om der evt. er mulighed for at sendingen kan genopnå økologisk status ved en fysisk kontrol.

Idet nogle af disse procedurer er nye, særligt på grænsekontrolsteder, vil Fødevarestyrelsen så vidt muligt bistå med vejledning/hjælp til importørerne. Økologi-importkontoret i Fødevarestyrelsen Aarhus må gerne kontaktes via mail på 21@fvst.dk. Alternativt kan der også ringes til en midlertidig økologi-import hotline +45 72 27 62 21 eller bedes om opringning via mail til carca@fvst.dk (Carmen Calverley). Hotlinen og Økologi-importkontoret er åbne i Fødevarestyrelsens åbningstider: mandag til torsdag kl. 9-16 og fredag kl. 9-15.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer