; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Behov for fart på opstilling af sol og vind på land – også uden for energiparkerne

12. december 2023

Aftale om energiparker indeholder gode elementer, der kan skabe mere lokal udvikling i relation til energiprojekterne. Dansk Erhverv hilser aftalen velkommen, men minder om at udbygningen skal videre - også uden for energiparkerne.  

Tirsdag landede der en aftale, hvor partierne er enige om, at der arbejdes videre med 32 potentielle energiparker med mulighed for yderligere arealer i 2024 og 2025. Inden for energiparkerne gives gunstige vilkår for PtX-anlæg og produktionsvirksomheder, og der etableres én indgang for energiparker til statslig myndighedsbehandling på natur- og miljøområdet.  

”Nu får vi taget fat på nogle gode værktøjer inden for energiparkerne, hvor staten vil tilbyde en hjælpende hånd til kommunerne i den store planlægningsopgave. Det er positivt, at der bliver bedre mulighed for at placere PtX og anden produktion tæt på der, hvor strømmen produceres. Det baner vejen for, at grønne energianlæg i langt højere grad kan give lokal udvikling,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv. 

Aftalepartierne er enige om at øge virksomhedernes kompensationen til naboer med 50 pct.  og en forøgelse af betalingen til kommunerne med 150 pct. Dansk Erhverv har været fremme med forslag om at lade kommunerne beholde skatteindtægter fra grønne energiprojekter selv, så kommuner med vindmøller og solceller belønnes i højere grad. 

”Selvom navnet er ”Grøn Pulje”, så er det reelt en kommuneskat på virksomheder, der opstiller vedvarende energi. Vi er bekymrede for, at det betyder en opbremsning af udbygningen. Derfor har vi advokeret for en mere grøn og fair model, hvor grønne virksomheders udgifter ikke øges, mens vi øger belønningen til kommuner, som tager et grønt ansvar. Det kan gøres ved at skatteindtægter fra vedvarende energianlæg friholdes for kommunal udligning, så skatteindtægter ikke går fra fx Guldborgsund til Gentofte. Men hvis vi tager ja-hatten på, så er vi glade for, at skatteregningen ikke steg yderligere” siger Ulrich Bang.   

Hurtigere udbygning – også uden for energiparkerne  
Aftalen fokuserer på energiparker og lokal opbakning til vedvarende energi. Imens ligger ansøgninger svarende til næsten 5GW landvind på kommunale skriveborde, og en lang række projekter bliver bremset i klagesystemet. Regeringens nationale krisestab på sol og vind er også blevet pålagt at se på hurtigere sagsbehandlingsprocesser og klageprocesser.  

”Nu er det tid til at få fart på resten af Danmark og få fjernet uhensigtsmæssige bureaukratiske stopklodser, som hverken gavner natur eller klima. En firdobling af vedvarende energi på land vil kun fylde 1,3% af Danmarks areal, og der kan ovenikøbet være positive effekter på vandmiljø, grundvand og biodiversitet ved mere vedvarende energi på land, når vind og sol samtænkes med natur. Vi ser samtidigt eksempler på lange processer, hvor myndigheder ikke selv kan hitte rede på komplicerede krav til fx natur og miljø. I Dansk Erhverv håber vi, at regeringen hurtigt vil følge op på den nationale krisestabs anbefalinger, så sagsbehandlingsprocessen kan blive speedet op,” siger Ulrich Bang. 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil