Gemt

Kommentar: 2.700 færre ledige stillinger i fjerde kvartal

24. februar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 63.100 ledige stillinger blandt de private virksomheder i fjerde kvartal 2022. Det er et fald på 2.700 ledige stillinger sammenlignet med andet kvartal. Det er andet kvartal i træk med færre ledige stillinger. Dermed er antallet af ledige stillinger faldet med 8,7 procent siden andet kvartal 2022, hvor antallet af ledige stillinger toppede.

Der er god grund til at antallet af ledige stillinger falder. Varmen på det danske arbejdsmarked er aftaget i løbet af 2022, fordi de økonomiske udsigter er svækket. Når de økonomiske udsigter bliver værre, så holder virksomhederne typisk lidt igen med at slå nye stillinger op.

Men med det sagt er varmen fortsat høj på det danske arbejdsmarked. Trods færre ledige stillinger de seneste to kvarter er der fortsat 78 pct. flere ledige stillinger end i første kvartal 2020. De forsat mange ledige stillinger understreger, at modstandsdygtigheden for de danske virksomheder er stor trods økonomisk uvejr i horisonten.

På den korte bane venter vi, at antallet af ledige stillinger vil falde i løbet af 2023 på grund af økonomisk modvind. Købekraften hos de hjemlige og udenlandske forbrugere er skrumpet, hvilket vil lægge en dæmper på efterspørgslen. Samtidig vil de højere rente få byggeriet til at falde.

På den længere bane: Demografisk modvind
På den længere bane venter vi fortsat mange ledige stillinger i de private virksomheder. Frem mod 2030 er der demografisk modvind i Danmark, hvor der bliver flere ældre, og samtidig færre personer i den arbejdsdygtige alder.

De senere år har danske virksomheder i stor stil kigget mod udlandet, når det har været svært at skaffe hænder i Danmark. Derfor er 10 pct. af alle jobs i Danmark i dag besat af udenlandsk arbejdskraft. I de kommende år bliver det dog sværere at rekruttere arbejdskraft fra mange landet i Europa, som har udsigt til demografisk modvind. I Tyskland, Rumænien og Polen, der er de tre lande, som danske virksomheder ofte rekrutterer fra, vil der i 2030 være 5 mio. færre personer i den arbejdsdygtige alder. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Demografisk modvind i Danmark og i Europa vil i fremtiden gøre det sværere for danske virksomheder at rekruttere arbejdskraft. Derfor er der behov for reformer og initiativer, der på den længere bane skaffer hænder og hjerner til de danske virksomheder. Derfor er Regerings sænkelse af beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra lande udenfor EU fra 1. april et godt skridt i den rigtige retning.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil