Gemt

Dansk Erhvervs holdning til de nye bæredygtighedsregler

12. september 2023

I Dansk Erhverv har vi bidraget høringssvar til Erhvervsstyrelsens udkast til implementering af CSRD og givet feedback til EU-Kommissionens høring om forslag til nye bæredygtighedsstandarder. Her kan du læse mere om vores kommentarer og forslag.

 

Om udkast til lovforslag om de nye rapporteringsregler

Erhvervsstyrelsen sendte i begyndelsen af juni lovudkast om implementering det nye EU-direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) i indledende høring. Hovedpointerne i Dansk Erhvervs høringssvar er følgende:

  • Dansk Erhverv støtter, at der laves ensartede regler på EU-plan om bæredygtighedsrapportering, men vi har også rejst en række bekymringer. Bl.a. lægges der et stort pres på de største danske virksomheder, når lovforslaget forventes at blive vedtaget i efteråret 2023 med virkning fra regnskabsåret, der begynder 1. januar 2024. Det er en bekymring, som især forstærkes af, at EU-kommissionen endnu ikke har udstedt de delegerede retsakter, der specificerer de konkrete rapporteringskrav. Det er derfor afgørende, at der sker en minimumsimplementering, som også Erhvervslivets EU- og regelforum har anbefalet.

  • Af forslaget fremgår også, at ESG-redegørelsen skal fremgå i et særskilt afsnit i ledelsesberetningen. Dansk Erhverv foreslår, at det bliver specificeret, hvad minimumskravene er for ESG-information i ledelsesberetningen, så fleksibilitet i virksomhederne rapporteringsarbejde ikke bliver reduceret.

  • Med de kommende nye regler og arbejde med bæredygtighedsrapportering medfører også en større arbejdsbyrde for de statsautoriserede revisorer, som skal afgive erklæring om ESG-rapporteringen. Derfor er det godt med uafhængige udbydere af erklæringsydelser. Det er dog vigtigt, at der er lige konkurrence, således at uafhængige udbydere af erklæringsydelser ikke får en konkurrencefordel på grund af mere lempelig regulering. Det vil sige, at nye udbydere bliver underlagt samme vilkår i forhold til bl.a. kvalitet, tillid og uafhængighed samt regler og krav som revisorer i forhold til fx efteruddannelse, uafhængighed, klagemuligheder til et klageorgan i stil med Revisornævnet og kvalitetskontrol.

  • Dansk Erhverv fremhævede også, at virksomheder skal have lettere adgang til nødvendig vejledning for at kunne leve op til de kommende krav for bæredygtighedsrapportering. Det er vigtigt at al vejledning bliver samlet ét sted.

Om EU-kommissionens udkast til nye bæredygtighedsstandarder

Dansk Erhverv gav i begyndelsen af juli feedback til EU-Kommissionens høring om forslag til nye bæredygtighedsstandarder jf. CSRD. Vi støtter tværgående bæredygtighedsstandarder, men fremhæver også, at det fortsat er vigtigt, at der er fokus på reel værdiskabende rapportering, der adresserer de store udfordringer fx for klima og biodiversitet. Rapportering må ikke kun blive en complianceopgave – det skal også handle om forretning.

Vi er i Dansk Erhverv glade for at se, at Kommissionen har mindsket antallet af obligatoriske krav. Det muliggør, at virksomheder kan levere en mere målrettet indsats. Derudover er det positivt, at EFRAG’s indfasningsordning ved en række oplysningskrav er fastholdt.

Der bør også være mindre fokus på specifikke geografiske lokationer i datapunkterne, og det er afgørende, at Kommissionen udgiver en komplet liste over alle datapunkter. Det er vigtigt, at der er større fokus på at gøre grundige vejledninger tilgængelige for virksomhederne, frem for at fokusere på at håndhæve efterlevelse. Det er altafgørende for resultatet af implementeringen af de nye bærerdygtighedskrav at virksomhederne ere motiverede, og at man kan få vejledning og besvaret spørgsmål.

Link til Dansk Erhvervs feedback til EU-Kommissions høring om forslag til nye bæredygtighedsstandarder jf. CSRD.

FIK DU LÆST?

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil