; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Det er en glædens dag for danske klimamål

30. april 2024

Danmark er rykket tættere på at nå 70 pct.-målet, viser netop offentliggjort klimastatus og –fremskrivning. Dansk Erhverv glæder sig over, at målopfyldelse er tættere på, men minder om, at det forudsætter hurtig og smidig implementering af politiske aftaler.  


I dag lander den årlige status på opfyldelsen af klimamålene i form af klimastatus og -fremskrivning udarbejdet i Klima-, Energi og Forsyningsministeriet.  Rapporten viser, at vejen til at nå klimamålet i 2030 er langt kortere end tidligere forventet. Det skyldes blandt andet et større optag af CO2 i de danske skove end ventet. 

”Det er en rigtig god nyhed, at vejen til at komme i mål med vores fælles klimaambitioner er blevet kortere. Men vi kan ikke lægge os i hængekøjen endnu. Der er behov for meget mere grøn strøm og et fremtidssikret elnet for, at vi kan frigøre os fra russisk gas og bane vejen for grønne væksteventyr, som storskala PtX og grønne brændsler, der skaber reduktionerne efter 2030,” siger Ulrich Bang, der er underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, og fortsætter: 

“Indfrielse af 2030-målet forudsætter hurtig og smidig implementering af de vedtagne politiske aftaler – så det opfordrer vi forsat politikerne til at have stærkt fokus på. Ellers risikerer dagens gode nyheder at gå i vasken. Virksomhederne er med, og opgaven består nu i at fjerne barrierer og få implementeret de politiske ambitioner, så vi kan rykke reduktionerne fra aftalepapir og fremskrivninger helt ud i virkeligheden.” 

CO2-afgift på landbruget skal ikke aflyses 
Målstregen for reduktioner har i de seneste år rykket sig både frem og tilbage. Nye tal for udledninger fra lavbundsjorde og skove har i år rykket målstregen tættere på, mens tidligere fremskrivninger rykkede målstregen længere væk. Fremskrivningen lander samtidigt med, at regeringen drøfter fremtiden for dansk landbrug med en række organisationer i den grønne trepart.  

”De store udsving i fremskrivningerne afspejler, at klimafremskrivningerne er et kvalificeret gæt om fremtiden, ligesom en vejrudsigt. Hvis vejrudsigten viste sol i 2030, ville jeg stadig reparere hullet i mit tag, for man ved jo ikke, hvad morgendagen bringer, eller hvad der sker efter 2030. Der er behov for at lægge vejen til de rette regulatoriske greb til en omkostningseffektiv grøn omstilling allerede nu. En drivhusgasafgift – også for landbruget – er fortsat et helt afgørende værktøj til at bane vejen for reduktioner også efter 2030,” siger Ulrich Bang. 

For yderligere information kontakt Dansk Erhvervs presseafdeling på telefon 7022 8010.  

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil