; ;
Gemt

Antallet af ledige stillinger i det private er på niveau med før COVID

Tirsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at der var 35.400 ledige stillinger i den private sektor i fjerde kvartal sidste år. Den er en stigning på hele 3.300 sammenholdt med tredje kvartal. Tirsdagens tal understreger, at virksomhederne skruede markant op for rekrutteringerne i sidste halvdel af 2020.

Nyhed

09. marts 2021

Tirsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at der var 35.400 ledige stillinger i den private sektor i fjerde kvartal sidste år. Den er en stigning på hele 3.300 sammenholdt med tredje kvartal. Det er dermed andet kvartal i træk, hvor antallet af ledige stillinger i den private sektor stiger.

Tirsdagens tal understreger, at virksomhederne skruede markant op for rekrutteringerne i sidste halvdel af 2020. Det hang sammen med, at der for alvor igen kom blus under dansk økonomi efter smittespredningen, kom under kontrol samt, at der blev blødt op på restriktionerne i løbet af sommeren sidste år. Det er en glædelig nyhed for de ledige, der fik forbedret mulighederne for at komme i arbejde ovenpå et svært første halvår af 2020, hvor ledighedskøen voksede med mere end 50.000 fuldtidspersoner i løbet af få måneder.

Fremgangen i tredje og fjerde kvartal kommer dog på en billig baggrund efter virksomhederne lukkede ned for ansættelserne under nedlukningen i andet kvartal sidste år. Det betyder, at der nu er lige så mange ledige stillinger som før pandemien ramte.

Starten af 2021 vil give færre ledige stillinger
Der er dog ét stort men med tallene for fjerde kvartal. Der er begrundet mistanke om, at de første måneder af fjerde kvartal var betragteligt bedre end slutningen af fjerde kvartal. Det hænger sammen med, at det stigende smittetryk og de genindførte restriktioner i løbet af december sendte de økonomiske aktiviteter ned i gear. Det har formentlig gjort, at virksomhederne lagde en dæmper på rekrutteringerne med slutningen af 2020. Det billede fortsætter formentlig ind i begyndelsen af 2021, der fortsat har været præget af restriktioner og mindre økonomisk aktivitet.

Genåbningen af økonomien er så småt startet ved at udvalgsbutikker siden den 1. marts igen kan byde kunderne indenfor. Finansministeriet vurderer, at genåbningen vil gøre det muligt at 37.000 lønmodtagere vender tilbage til jobbet. Når arbejdspladserne genåbner, vil det også gøre, at virksomhederne igen begynder at søge efter nye medarbejdere.

Lang vej til genopretningen af det private arbejdsmarked
Der er lang vej tilbage før det danske arbejdsmarked er genoprettet. Ved udgangen af 2020 var der hele 40.000 færre private arbejdspladser end i februar, hvor pandemien endnu ikke havde ramt dansk økonomi, og sendt beskæftigelsen til tælling.  Genopretningen af det private arbejdsmarked kommer til at være en langtrukken affære. Vi forventer først, at de tabte arbejdspladser finder tilbage til dansk økonomi et godt stykke inde i 2022.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil