; ;
Gemt

Betalingsbalancen i ny rekord

Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster steg med hele 27,7 mia. kr. i 2019. Dermed endte det samlede overskud på betalingsbalancen i 2019 på svimlende 185 mia. kr. eller hvad der svarer til omtrent 8,5% af BNP. Det er en ny historisk rekord, overskuddet på betalingsbalancen har aldrig været større.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar mandag den 10. februar 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal der viser, at overskuddet på betalingsbalancens løbende poster steg med hele 27,7 mia. kr. i 2019. Dermed endte det samlede overskud på betalingsbalancen i 2019 på svimlende 185 mia. kr. eller hvad der svarer til omtrent 8,5% af BNP. Det er en ny historisk rekord, overskuddet på betalingsbalancen har simpelthen aldrig været større. Et overskud på 185 mia. kr. svarer til, at hver dan-sker, ung som gammel, har sparet knap 32.000 kr. op over det seneste år.

Der er flere årsager til at betalingsbalancen brød den historiske lydmur i 2019. Første og fremmest har en stærk eksport og et stort afkast på udlandsformuen løftet overskuddet på betalingsbalancen mærkbart. Det er naturligvis et stort plus, da netop eksporten og afkastet på udlandsformuen har løftet velstanden mærkbart over en årrække.

Det store overskud på betalingsbalancen skyldes dog også, at de danske forbrugere er yderste sparsommelige i øjeblikket. Danskerne har aldrig tidligere sat en så stor del af deres indkomst til side til øget opsparing som de gør i øjeblikket.

Det er naturligvis bemærkelsesværdigt, og det kan bestemt ikke afvises, at danskerne er en kende for sparsommelige i øjeblikket. Man kunne godt sætte næsen op efter, at dan-skerne kastede noget af forsigtigheden over bord og omsatte nogle af de mange penge til flere investeringer og forbrug. Ikke mindst i en situation, hvor der er udsigt til at den globale afmatning vil bremse de seneste års ellers pæne fremgang i eksporten.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil