; ;
Gemt

Bilsalget steg i marts pga. forventninger om højere priser i april

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for udviklingen i bilsalget i marts. Fredagens tal viser, at der i marts var 24.100 nyregistrerede biler, når der korrigeres for almindelige sæsonudsving. Det er en stigning på hele 18 pct. sammenlignet med februar.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 12. april 2019

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal for udviklingen i bilsalget i marts. Fredagens tal viser, at der i marts var 24.100 nyregistrerede biler, når der korrigeres for almindelige sæsonudsving. Det er en stigning på hele 18 pct. sammenlignet med februar. Den store stigning i marts kan forklares af at flere bilkøbere fremrykkede deres bilkøb pga. forventninger om stigende priser i april i forbindelse med planlagte (og senere udskudte) regler for måling af bilerne brændstofforbrug, WLTP. Det er et godt eksempel på, at bilsalget er meget følsomt overfor ændringer i priserne. Tilsvarende så vi store ændringer i bilsalget i august-september sidste år, men fremadrettet vil bilsalget formentlig i højere grad stabilisere sig.

Vi kan samtidig gøre status for bilsalget i 1. kvartal. Det viser, at bilsalget i 1. kvartal i år var hele 27 pct. højere end 4. kvartal sidste år. Bilsalget vil dermed være med til at løfte det private forbrug herhjemme i 1. kvartal i år – det er i modsætningen til detailsalget, der i øjeblikket peger i en nedadgående retning. Samlet set peger det i retning af fremgang i privatforbruget i 1. kvartal – især trukket af øget bilsalg.

De seneste tre år har bilsalget været på et rekordhøjt niveau. Der er flere gode grunde til, at husholdningerne køber flere biler i disse år; Beskæftigelsen sætter ny rekord måned efter måned, reallønnen stiger pænt og renterne er historisk lave. Desuden er der gennemført en række sænkninger af registreringsafgiften, der har gjort nye biler mærkbart billigere og haft en positiv effekt på bilsalget herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil