; ;
Gemt

Brexit nærmer sig – få seneste nyt

Den 31. oktober kan blive dagen, hvor UK træder ud af EU. Med valget af Boris Johnson som ny premierminister i UK stiger risikoen for, at det bliver et Brexit uden en aftale.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 29. AUGUST 2019

Premierminister Boris Johnson står fast på, at d. 31. oktober bliver skæringsdatoen, og EU står fast på, at udtrædelsesaftalen ikke kan genforhandles.

Hvis briterne og EU ikke får forhandlet en udtrædelsesaftale på plads inden denne dato realiseres det såkaldte ”no-deal scenarie”, og derved skal al fødevarehandel med Storbritannien følge de generelle regler for handel med tredjelande.

For danske fødevarevirksomheder kan Brexit bl.a. betyde følgende:

  • Ved fortsat salg af varer til eller fra Storbritannien skal en fødevarevirksomhed, der hidtil kun har handlet med EU-lande (samhandel), ændre sin registrering hos Fødevarestyrelsen til også at omfatte import fra tredjelande eller eksport til tredjelande.
  • Ved eksport til tredjelande kan myndighederne i modtagerlandet (her Storbritannien) stille krav om, at Fødevarestyrelsen skal udstede eksportcertifikater. Dette er endnu ikke afklaret, det vil bl.a. afhænge af, om der bliver forhandlet en udtrædelsesaftale på plads, og hvilken overgangsordning den kommer til at indeholde.
  • Ved import af animalske fødevarer fra tredjelande skal der udføres veterinær grænsekontrol af Fødevarestyrelsen på et godkendt grænsekontrolsted. Importen skal altid forhåndsanmeldes til grænsekontrolstedet.

Læs seneste nyhed fra Dansk Erhverv om, hvad Brexit betyder for din fødevarevirksomhed.

Følg med på Dansk Erhvervs Brexit site. 


’Prepare for Brexit’ for virksomheder i UK

The Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) har udarbejdet et værktøj til at forstå, hvordan virksomheder i UK bedst muligt forbereder sig på Brexit.
Man skal som virksomhed besvare nogle enkelte spørgsmål, og derved får man skræddersyede informationer om de nødvendige forberedelser, forandringer mv. på et pågældende område, fx fødevarer, samt information om specifikke regler og reguleringer.

 

’Last Minute – Brexit’ arrangement hos Dansk Erhverv
Op til Brexit arrangerer Dansk Erhverv endnu et medlemsmøde, hvor Fødevarestyrelsen giver en aktuel status og fortæller mere om, hvad man som fødevarevirksomhed skal være særligt opmærksom på i et no-deal scenarie.
Arrangementet finder sted hos Dansk Erhverv på Børsen i København mandag d. 21. oktober. Tilmelding til arrangement og det endelige program vil snart være tilgængeligt på Dansk Erhvervs hjemmeside under kurser og events.

Fremtiden omkring Brexit er meget usikker, og især virksomheder, der rejser på messer eller sælger varer til hele verden, kommer utvivlsomt i nogle andre problemstillinger i forbindelse med Brexit. På Carnet og Certifikat-området kan vi oplyse, at såfremt det ender med et hårdt Brexit den 31. oktober vil Storbritannien befinde sig udenfor EU på samme måde som Norge.

Det vil derfor være nødvendigt at bruge et ATA-Carnet, hvis du skal indføre udstyr som skal retur til Danmark f.eks. til messer.

Et ATA-Carnet kan bestilles i Danskerhvervs portal og medlemmer får 50% rabat.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil