; ;
Gemt

Dansk Erhverv foreslår et købsforbud mod tobak for unge under 18 år

Gennem de sidste fire år er der sket en stigning i antallet af unge rygere til trods for flere initiativer på området. Et købsforbud vil være med til at bekæmpe rygningen blandt de helt unge, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Nyhed

Dansk Erhverv foreslår nu et købsforbud for unge under 18 år. Forbuddet skal supplere det eksisterende salgsforbud.

”I dag kan man som mindreårig forsøge at købe tobak, uden at det har konsekvenser overhovedet. Vi mener, at et købsforbud vil være et stærkt signal at sende til de unge om, at tobak er forbeholdt voksne”, siger Tine Marie Andersen, politisk konsulent i Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Kører du på knallert uden hjelm eller på cykel uden lygter, får du en bøde, selvom du er under 18 år. Vi tror, at det vil have en konkret effekt at gøre unge bevidste om, at det har en konsekvens, hvis de forsøger at købe tobak.”

Præventiv effekt
Tine Marie Andersen tilføjer, at et købsforbud ville skulle gælde for unge i gruppen mellem 15 og 18 år. Er man yngre end det og forsøger at købe tobak, så skal den pågældendes forældre informeres.

”Det handler om, at vi skal have færre unge til at ryge. Jeg tror på, at færre unge vil forsøge sig som cigaretkøbere, hvis de ved, at der er en stor sandsynlighed for, at mor og far får at vide, at de har gjort det. Altså en præventiv effekt. Vi ser det her som en hjælpende hånd til både de unge og deres forældre,” siger Tine Marie Andersen.

Dansk Erhverv mener, at bekæmpelsen af rygning blandt unge kræver en bred og koordineret indsats på tværs af sundhedsmyndigheder, uddannelsesinstitutioner, producenter, forhandlere, forældre og unge.