; ;
Gemt

S-plan mangler bud på, hvordan vækst og produktivitet skal vokse

Dansk Erhverv ser positivt på, at Socialdemokratiet er kommet med en økonomisk plan. Der er behov for at fremtidssikre vores velfærdssamfund og det er en opgave, som dansk erhvervsliv kan være med til at løfte.

Nyhed

Pressemeddelelse 20. maj 2019

Socialdemokratiets udspil slår fast, at et stærkt erhvervsliv er en forudsætning for stærk velfærd. Et fradrag for forskning og udviklingsaktiviteter på 130 procent er et ambitiøst første skridt for et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Dansk Erhverv mener imidlertid ikke, at det kan stå alene for at skabe den vækst og produktivitet, som skal betale for fremtidens velfærd.

Dansk Erhverv mener, at den største udfordring for dansk økonomi er mangel på kvalificeret arbejdskraft samt ambitiøse skattereformer, og det hænger ikke sammen med en øget offentlig sektor, hvis der ikke samtidig sættes ind med reformer, der skaber vækst i det private.

”Når der bliver lovet flere milliarder til arme og hoveder til den offentlige sektor, vækker det grund til bekymring. For hvis der skal flere hænder og hoveder, i vores offentlige sektor, så skaber det tryk på udbuddet af den arbejdskraft, som danske virksomheder i forvejen skriger på. Det er skidt, for virksomhederne skaber alle de aktiviteter, som genererer skat – og dermed blandt andet velfærdsmilliarder,” siger chef for analyse og samfundsøkonomi Katrine Ellersgaard Nielsen.

Dansk Erhverv efterlyser, at Socialdemokratiet adresserer udfordringerne med mangel på arbejdskraft. Socialdemokratiets plan kræver op mod 20.000 flere SOSU’ere, pædagoger, sygplejesker m.fl. Mennesker, som det allerede nu er svært at finde. Stigende skatter og tidlig pension er ikke løsningen, hvis udbuddet af arbejdskraft skal øges. Der er behov for at flere tager fat, og at det skal kunne betale sig at gå på arbejde.

Dansk Erhverv har forslag til øget produktivitet

Der er behov for ambitiøse vækstmål i en ny regeringsperiode, herunder en ekspertgruppe, som skal komme med produktivitetsanbefalinger til regeringen.

”Dansk erhvervsliv er præget af et investeringsefterslæb på over 215 mia. kr. som har været opbygget efter finanskrisen. Det er afgørende for vores velstand at politikerne tager problemet seriøst, og forbedrer vilkårene for at investere i danske virksomheder,” siger Katrine Ellersgaard Nielsen.

Dansk Erhverv satte på sit årsmøde fokus på de store teknologigiganter, hvor man blandt andet talte om behovet for, at der satses massivt på kunstig intelligens. Dansk Erhverv forslår, at der oprettes en fond på 12,8 mia. kr. hvoraf halvdelen skal komme fra offentlige midler.