; ;
Gemt

Danskerne arbejdstid faldt med 25 mio. timer i 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort arbejdstidsregnskabet for fjerde kvartal. Det er ærgerlig læsning, der viser, at danskernes arbejdstid faldt med 0,1 pct. i fjerde kvartal.

Nyhed

15. marts 2021

Det viser med al tydelighed, at nedlukningen af store del af samfundet igen satte en kæp i hjulet på danskernes arbejdstid i fjerde kvartal. Det ses særligt i den offentlige sektor, hvor arbejdstiden faldt med 2,8 pct. I den private sektor steg arbejdstiden med 0,9 pct., hvilket dog er en betydelig opbremsning i forhold til tredje kvartal.

Danskernes arbejdstid faldt med 25 mio. timer i 2020
Gør vi status over 2020, så faldt danskernes arbejdstid med hele 25 mio. timer, svarende til 2,6 pct. Det er det suverænt største fald, der er registreret i statikkens levetid siden 1995. Det viser med al tydelighed, at coronakrisen sendte arbejdsmarkedet til tælling i 2020.

Da krisen var på sit højeste i foråret sidst år var godt 252.000 personer hjemsendt på lønkompensationsordningen. Et tal der igen steg til godt 50.000 personer, da store dele af landet på ny blev lukket ned i løbet af december. Samtidig faldt beskæftigelsen med knap 70.000 personer i første halvår for igen at stige med ca. 51.000 personer i andet halvår. Endelig valgt flere danskere også at gå ned i tid i løbet af 2020, blandt andet ved brug af arbejdsdelingsordningen.

De ekstreme udsving på arbejdsmarkedet er uden fortilfælde siden anden verdenskrig og har resulteret i en svimlende nedgang i danskernes arbejdstiden på hele 25 mio. timer.

Danskernes arbejdstid er faldet i igen i starten af 2021
Ser vi videre ind i starten af 2021, så er der desværre meget der tyder på, at danskernes arbejdstid igen vil falde. Vi vurderer, at de skærpede restriktioner i starten af året har berørt ca. 185.000 jobs. Som tingene ser ud nu, vil nedgangen i arbejdstiden dog langt fra blive lige så massiv som under forårets store nedlukning. Dertil er vi nu begyndt at genåbne dele af samfundet og en yderligere genåbning er i syne hen over efteråret. Vi slipper derfor forhåbentlig også for en ny massiv nedgang i danskernes arbejdstid her i 2021.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil