; ;
Gemt

Danskerne blandt de mest velstående - holder igen med forbruget

Danmark Statistik har netop offentliggjort tal, som sammenligner det individuelle forbrug pr. indbygger på tværs af EU-lande. Desuden har Danmarks Statistik offentliggjort tal, der sammenligner prisniveauet på tværs af EU-lande. Danmark har højeste forbrugerprisniveau - højt omkostningsniveau er en del af forklaringen

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar onsdag den 18. december 2019

Danmark Statistik har netop offentliggjort tal, som sammenligner det individuelle forbrug pr. indbygger på tværs af EU-lande. Desuden har Danmarks Statistik offentliggjort tal, der sammenligner prisniveauet på tværs af EU-lande.

Danmark har højeste forbrugerprisniveau - højt omkostningsniveau er en del af forklaringen

Det viser, at danskerne betaler 37 pct. mere for varer og tjenester end resten af vores naboer i EU.

En del af forklaringen på de høje priser herhjemme er, at Danmark har et højt omkostningsniveau i form af høje skatter og lønninger, der generelt gør det dyrt at drive forretning i Danmark. I Danmark har vi en forholdsvis høj momssats samtidig med at vi betaler en række forbrugsafgifter. Det betyder, at når man som dansker forbruger 100 kr., så betaler man ifølge tal fra EU-kommissionen i gennemsnit knap 31 kr. til statskassen. Det er væsentligt højere end resten af EU, hvor man i gennemsnit betaler knap 21 kr. til statskassen. Det trækker naturligt det danske prisniveau op sammenlignet med vores naboer i EU.

Danskerne blandt de mest velstående – holder igen med forbruget

Trods de høje priser, har danskerne stadig gode forbrugsmuligheder. Det skyldes, at vi har et højt velstandsniveau. Danmark har det 4. højeste BNP pr. indbygger i EU, når man korrigerer for de høje priser, vi oplever herhjemme. Det er hele 28 pct. højere end gennemsnittet i EU. Når vi ser på danskernes private forbrug, så er vi placeret som nummer 10 blot 3 pct. højere end gennemsnittet i EU.

I Danmark har vi et højt velstandsniveau, der er helt i EU-toppen, men når det kommer til det private forbrug, så er det mindre imponerende, hvor den almindelige danskerne ikke forbruger lige så meget på sig selv. Det skyldes til dels, at vi har en forholdsvis stor offentlig sektor, som leverer blandt andet daginstitutioner og behandlinger på sygehuse. Det fremgår også af de nye tal fra Danmark Statistik, hvor danskerne har det 4. højeste niveau for individuelt offentligt forbrug.

Den del af forklaringen på det lave niveau for forbruget herhjemme er dog også, at husholdninger i løbet af de seneste par år har holdt igen med forbruget. I dag er det sådan, at hver gang en dansker tjener 100 kr., så forbruger man blot de 95 kr. Vi har i stedet brugt indkomstfremgangen på at afdrage på gælden.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil