; ;
Gemt

”Der er grund til at hejse alarmflaget”

Region Sjælland har hjemtaget vikardækningen som seneste eksempel på hjemtagning. Adm. Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, hejser advarselsflaget i Berlingske.

Nyhed

Dansk Erhverv | OPS - 12. december 2019

Kommuner og regioner hjemtager i disse år i stigende grad offentlige opgaver, som tidligere har været løst af private leverandører. Det er et problem, fordi opgaverne ofte ikke udbydes igen, og private virksomheder mister adgang til offentlige markeder. Brian Mikkelsen siger i Berlingske:

»Tendensen til, at det offentlige hjemtager flere opgaver, er dybt bekymrende, fordi vi står over for store udfordringer i samfundet. Vi bliver ældre, forlanger mere og mere af velfærdssamfundet og har store klimaudfordringer. Vi risikerer at blive et mindre innovativt og fattigere samfund, hvis vi ikke markedsprøver de ydelser, der leveres af en af verdens største offentlige sektorer”.

Der er stor værdi at hente i offentlig-privat samarbejde, men potentialet bliver kun indfriet, hvis opgaverne sendes i udbud. Dansk Erhverv foreslår, at alle hjemtagne opgaver konkurrenceudsættes igen efter to år. Tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at kommunerne i 2018 konkurrenceudsatte 26,9 pct. af de konkurrenceegnede opgaver. Det lave tal udgør endda et fald fra 2017.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil