; ;
Gemt

Færre omkostninger - flere investeringer og arbejdspladser

24. april 2020

Dansk Erhverv foreslår at booste erhvervslivets forskning, sikre bedre fleksibilitet og støtte eksporten. Corona-krisen vil forandre vores samfund, men hvis vi håndterer og handler på baggrund af dens konsekvenser, kan dansk erhvervsliv være med til at sikre betingelserne for fremtidens velfærdssamfund, mener Dansk Erhverv.

Danmark og dansk erhvervsliv er ikke rig på råvarer, men vi har idéer og forskning, der historisk og i fremtiden kan være med til at sikre et økonomiske fundament for det samfund, vi gerne vil skabe. 

Derfor foreslår Dansk Erhverv i en ny erhvervspakke 12 forslag, der fjerner omkostninger, afvikler bureaukrati og fremmer investeringer i idéer og forskning. Vi skal skabe nye arbejdspladser, sikre genansættelser og få gang i eksporten. 

Konkret foreslår vi blandt andet at forhøje forsknings- og udviklingsfradraget til 130 pct, forhøje afskrivningssatsen med 25 pct. i 2020 og 2021, sikre bedre vilkår for eksportvirksomheder og fjerne skat på arbejdsgiverbetalt telefon.

”De fleste er enige om, at denne krise bliver dyb, og vi er nødt til at se på, hvordan erhvervslivet kan få bedre vilkår, så vi kan komme op i gear, når landene begynder at genåbne deres økonomier. Vi har en række områder, hvor vi halter bagefter, og hvis vi skal sikre arbejdspladser og vækst på den anden side af krisen, skal vi tage fat nu,” siger adm. dir. i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen. 

Dansk Erhverv foreslår blandt andet at forhøje fradraget for forskning og udvikling for erhvervslivet.

”Vi lever af viden og gode ideer. Og efter krisen skal vi i endnu højere grad sætte skub på udviklingen af nye produkter. Mange af vores eksportvirksomheder lever af forskning, og her må vi sørge for, at de har de bedste vilkår og mindst lige så gode vilkår som andre steder, ellers taber vi markedsandele på den anden side af krisen,” siger Brian Mikkelsen.

Krisen vil forandre vores samfund. Men hvis vi håndterer og handler på baggrund af dens konsekvenser, kan dansk erhvervsliv være med til at sikre betingelserne for fremtidens velfærdssamfund. 

Erhvervslivet og samfundet er hinandens forudsætninger. Og selvom det bliver dyrt at indhente det tabte, vil det blive endnu dyrere at lade være. 

Ingen nye skatter
Ud over de konkrete forslag, håber Dansk Erhverv også, at politikerne vil give håndslag på ikke at hæve skatten for danske virksomheder i de kommende år. 

”Dansk erhvervsliv bløder i øjeblikket milliarder. Det er ikke i nogens interesse at pålægge virksomhederne nye afgifter og bøvl i denne tid. Denne krise bliver ikke ordnet på et halvt år. Det kommer til at tage lang tid, at få gang i væksten og få flere arbejdspladser tilbage. Det skal virksomhederne have de bedste forudsætninger for, og her er nye afgifter ikke vejen,” siger Brian Mikkelsen.

Erhvervspakke fra Dansk Erhverv

Konkret foreslår vi:

Investeringer i idéer og forskning 

  • Forskning og udvikling styrkes - 130 pct. FoU-fradrag
  • Investeringsboost til virksomhederne – ekstra afskrivninger i 2020 og 2021 for investeringer i maskiner og IT-udstyr
  • Fremme iværksættertrangen – billigere Aps
  • Digital omstilling løftes ved at fjerne fleksibilitetsskatten – skat på medarbejdertelefon
  • Ingen nye skatter i 2020 og 2021 

Likviditet til udvikling af idéer og forskning 

  • Underskuddet fra kriseåret skal hurtigere væk – fjern begrænsning på underskudsfremførsel 
  • Underskud i 2020 skal kunne modregnes i 2018 og 2019
  • Mindre bureaukrati og råd til ny- og genansættelser
  • Staten betaler lediges dagpenge – ikke virksomhederne
  • Aktivitetsafhængigt AUB-bidrag 

Gang i eksporten 

  • Genindførelse af eksportmomsordningen
  • Flere eksportmedarbejdere på udvalgte ambassader
  • Genindførelse af renteudligningsordningen

Læs en uddybning af de enkelte forslag i 'Færre omkostninger - flere investeringer og arbejdspladser'.

Pakke 2: Konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv skal forbedres

pdf

Download