; ;
Gemt

Eksporten reddet af medicinsalg

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at vareeksporten steg med 3,8% i juli til i alt 58,7 mia. kr. Det er sølle 321 mio. kr. under rekordniveauet fra maj i år.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 9. september 2019

Dermed har der samlet set været en fremgang i vareeksporten på 5,8% over de seneste tre måneder. Det er godt nok imponerende med tanke på, at væksten på vores vigtigste eksportmarkeder ellers er bremset tydeligt op, og at handelskrigen mellem USA og Kina har nået nye højder.

Den fortsat stærke udvikling i eksporten skyldes primært, at den mindre konjunkturfølsomme eksport af medicin, vindmøller og landbrugsprodukter fortsat klarer sig godt. Konkret har der været en bemærkelsesværdig fremgang i eksporten af kemikalier og kemiske produkter, der blandt andet omfatter medicinalprodukter, på hele 12,6% over de seneste tre måneder. Eksporten af maskiner undtagen transportmidler, der omfatter vindmøller, har samtidig vist en fremgang på 10,7% over de seneste tre måneder.

Der er dog samtidig dele af eksporten, der nu viser svaghedstegn. Eksporten af halvfabrikata og andre færdigvare har således været faldende over de seneste måneder. Det er varegrupper, der typisk er mere sårbare over for udviklingen i konjunkturerne på vores vigtigste eksportmarkeder, herunder særligt Tyskland. Så selvom eksporttallene overordnet fremstår pæne, så er der desværre også små sprækker. Sprækker der risikerer at udvikle sig til større revner over de kommende måneder.

Ser vi fremad, så mener vi da også at der er god grund til bekymring på eksportens vegne. Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret yderligere, og risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Men nok vigtigst af alt er væksten bremset tydeligt op på vores største eksportmarkeder, og de foreløbige nøgletal peger på en yderligere forværring i vækstbilledet over de kommende måneder. Det gælder særligt i Tyskland, der i øjeblikket læner sig op af en teknisk recession, samtidig med at arbejdsmarkedet viser begyndende svaghedstegn. I Sverige og Storbritannien er der ligeledes tegn på en opbremsning i aktiviteten.

Det er derfor også vores forventning, at den nuværende fremgang i vareeksporten vil bremse op i den kommende tid. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at udviklingen i tjenesteeksporten allerede har været sløj over en længere periode. Det kan i høj grad tilskrives et markant fald i søtransporten som følge af den aftagende verdenshandel.

Det betyder desværre, at den hårdtarbejdende eksportmotor vil miste fart over de kommende måneder og bidrage med et mindre positivt bidrag til den økonomiske vækst i Danmark end tidligere.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil