Presse og Nyheder

Er du klar til Brexit?

Mange danske virksomheder vil blive udsat for store udfordringer i forbindelse med Brexit. Her kan du finde en Brexit-tjekliste med 18 punkter, der kan hjælpe din virksomhed med at afklare, hvordan et hårdt Brexit (no deal) kan påvirke din virksomhed.

Nyhed

12. november 2018

Fortsat forøget risiko for "no-deal"
Forhandlingerne mellem UK og EU pågår, og med briternes offentliggørelse af deres ”Whitepaper”, udtalelserne fra May og skiftende Brexit-ministre, de interne reaktioner i det britiske parlament og den noget kølige modtagelse hos EU-Kommissionens forhandlere vurderer Dansk Erhverv, at risikoen for et ”no-deal”- scenarie fortsat er reel.

Risikoen skal tages alvorligt
Denne opfattelse er forstærket af vores konsultationer med centrale aktører i Bruxelles og London. Ingen kan vide præcist, hvordan den konkrete forhandlingsproces kommer til at ende, men vi opfordrer til, at vores medlemmer tager risikoen for ”no-deal” alvorligt.

Den 30. marts 2019 kan UK være helt ude af EU
Vi håber og tror fortsat, at en aftale om både en overgangsperiode, og senere om en frihandelsaftale, er mulig, men der er en reel risiko for, at UK allerede den 30. marts 2019 kan falde helt ud af EU og blive et tredjeland med de forstyrrelser og problemer, det kan give i forhold til toldtjek, forsyningskæder, kontrakter med mere.

Forberedt på det værste - og håb på det bedste
Virksomheder vil være udsat for forskellige udfordringer i forbindelse med Brexit, og det er naturligvis op til hver enkelt virksomhed at vurdere risikovillighed og risikoen for, at forhandlingerne reelt ender i ”no deal”. Vores vurdering er, at det mest fornuftige er at forberede sig på det værste og håbe på det bedste.

Brexit-tjekliste med 18 punkter
Dansk Erhverv har derfor oversat og tilpasset en Brexit-tjekliste med 18. punkter fra vores gode kolleger i det tyske handelskammer (DIHK). Denne liste kan bruges som inspiration til at få afdækket, hvordan et hårdt Brexit/”no-deal” kan komme til at påvirke din virksomhed. Den er særligt rettet mod vare- købere og -sælgere, men flere virksomheder kan hente inspiration i tjeklisten.

Rådgivning til danske virksomheder
Dansk Erhverv har desuden bidraget til Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet om at skabe en mere omfattende og detaljeret Brexit-rådgivning for danske virksomheder.

Mere generel information om Brexit kan findes på regeringens Brexit-hjemmeside.

Brexit-tjekliste

pdf

Download

Fakta om NO DEAL

 

Udfaldet af Brexit-forhandlingerne kan ende flere steder. Det er på nuværende tidspunkt ikke klart, hvad den endelige aftale bliver, og om der overhovedet kommer en aftale. Hvis der ikke kommer en aftale, taler man om ”no-deal”-scenariet, også kendt som ”cliff-edge” eller WTO-regimet.

 

Hvis der ikke kan indgås en aftale, hverken om en transitionsperiode eller et fremtidigt forhold, står man i en situation, hvor der reelt ikke er nogen regler, der erstatter de aftaler, man på nuværende tidspunkt har med UK inden for EU. Derfor falder UK og dem i EU, der interagerer med UK, ud over klippekanten og lander i nogle meget bredere globale FN- eller WTO-regelsæt. For handelsforhold vil det være WTO-regimet, som er World Trade Organisations regler for, hvordan handel skal foregå mellem lande, (både de, der har aftaler, og de, der ikke har). De er at forstå som mindstemålet af, hvad man skal overholde for at kunne handle med hinanden. Vi har på nuværende tidspunkt mere vidtgående regler med en række lande – herunder Japan, Canada, Sydkorea og en række andre, foruden selvfølgeligt vores tætte integration i EU’s indre marked.

 

UK vil altså efter et hårdt Brexit være at forstå som et tredjeland i WTO-forstand, og det vil være den største omvendte handelsaftale nogensinde. Der er altså tale om en situation, hvor stort set alle tidligere samhandelsområder vil være dårligere stedt end tidligere. En af de helt store barrierer er, at der skal genindføres toldkontrol og toldtariffer, harmoniseringen af regler, licenser og certificeringer og godkendelser vil forsvinde, og gensidig anerkendelse vil heller ikke gælde som udgangspunkt. Det må forvente at forstyrre samhandel generelt og forsyningskæder særligt. Se mere i tjeklisten om de mange områder, der bliver berørt.

 

Information fra Europa-kommissionen
Europa Kommissionen har desuden gennem en længere periode offentliggjort en række dokumenter, der tager udgangspunkt i et ”no-deal”-scenarie, foruden et overordnet papir om ”no-deal”-scenariet.

Kommissionens overordnede papir kan læses her: Preparing withdrawal Brexit

Kommissionens mange Brexit-preparednessdokumenter kan læses her

Information fra den britiske regering
Den britiske regering offentliggører ligeledes løbende rådgivning og materiale om Brexit.

Kontakt os

Spørg om Brexit

EU og International

Lasse Hamilton Heidemann

EU-chef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.