Gemt
Presse og Nyheder

Er du klar til Brexit?

Mange danske virksomheder vil blive udsat for store udfordringer i forbindelse med Brexit. Her kan du finde en Brexit-tjekliste med 18 punkter, der kan hjælpe med at afklare, hvordan et hårdt Brexit (no deal) kan påvirke din virksomhed.

Nyhed

25. november 2020

Storbritannien forlod EU, da Boris Johnsons udtrædelsesaftale trådte i kraft 31. januar 2020. Ved udtrædelsen begyndte en overgangsperiode, som er gældende til udgangen af 2020. I perioden er alle EU’s regler forsat gældende for borgere og virksomheder. EU og Storbritannien har til udgangen af 2020, til at få forhandlet den kommende handelsaftale og det fremtidige forhold på plads. Forhandlingerne er stadig ikke afsluttet, men uanset resultaterne af forhandlingerne vil måden, hvorpå vi samarbejder og handler med Storbritannien blive ændret. Sagt på en anden måde, har Brexit væsentlig betydning for de danske virksomheder.     

Ingen ved præcist, hvordan den konkrete forhandlingsproces kommer til at ende. Hermed er der igen risiko for en form for hårdt Brexit. Danske virksomheder vil således komme til i fremtiden at opleve ændringer, hvis en ny aftale ikke på plads inden udgangen af 2020.

Vi opfordrer derfor vores medlemmer til at følge godt med i udviklingen og fortsat tage risikoen for ”no-deal” meget alvorligt - særligt på specifikke sektorområder, der måske ikke når at komme med i aftalen.

Vær forberedt på det værste - og håb på det bedste
Virksomheder vil være udsat for forskellige udfordringer i forbindelse med Brexit, og det er naturligvis op til hver enkelt virksomhed at vurdere risikovillighed og risikoen for, at forhandlingerne reelt ender i en form for hårdt Brexit. Vores vurdering er, at det mest fornuftige er at forberede sig på det værste og håbe på det bedste.

Brexit-tjekliste med 18 punkter
Dansk Erhverv har oversat og tilpasset en Brexit-tjekliste med 18 punkter fra vores kolleger i det tyske handelskammer (DIHK). Listen afdækker hvordan et hårdt Brexit/”no-deal” kan påvirke din virksomhed. Herunder hvilke behov virksomheder kan have, for at ændre deres set-up ift. deres aktiviteter i UK. Der er ikke tale om specifik juridisk rådgivning, men derimod inspiration til, hvilke overvejelser man som virksomhed med fordel kan gøre sig.. Tjeklisten ligger som PDF i bunden og man kan desuden finde Erhvervsstyrelsens Brexit-tjekliste (som Dansk Erhverv har været med til at udvikle).

Rådgivning til danske virksomheder
Dansk Erhverv har desuden bistået Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet med at skabe en mere omfattende og detaljeret Brexit-rådgivning for danske virksomheder.

Mere generel information om Brexit kan findes Udenrigsministeriets Brexit-hjemmeside.

Du kan også få et overblik over de relevante regler og vejledninger, der er på området for fødevarer, foder og levende dyr, for handel med tredjelande på Fødevarestyrelsen hjemmeside.

Hør Dansk Erhvervs podcast-serie om Brexit: Dit Brexit (podcast)

Brexit-tjekliste

pdf

Download

Fakta om hårdt Brexit

Udfaldet af Brexit-forhandlingerne kan ende flere steder. Det er på nuværende tidspunkt ikke klart, hvad den endelige aftale bliver. Hvis der ikke kommer en aftale overhovedet eller på sektorområder, taler man om ”no-deal”-scenariet, også kendt som ”cliff-edge” eller WTO-regimet.

Hvis der ikke kan indgås en aftale, om et  fremtidigt forhold, med udgangen af 2020, står man i en situation, hvor der reelt ikke er nogen regler, der erstatter de aftaler, man på nuværende tidspunkt har med UK inden for EU.

Derfor falder UK og dem i EU, der interagerer med UK, ud over ”klippekanten” og lander i nogle meget bredere globale FN- eller WTO-regelsæt.

For handelsforhold vil det være WTO-regimet, som er World Trade Organisations regler for, hvordan handel skal foregå mellem lande, (både de, der har aftaler, og de, der ikke har). De er at forstå som mindstemålet af, hvad man skal overholde for at kunne handle med hinanden. Vi har på nuværende tidspunkt mere vidtgående regler med en række lande – herunder Japan, Canada, Sydkorea og en række andre, foruden selvfølgeligt vores tætte integration i EU’s indre marked.

Information fra Europa-kommissionen
Europa Kommissionen har desuden gennem en længere periode offentliggjort en række dokumenter, der tager udgangspunkt i et ”no-deal”-scenarie, foruden et overordnet papir om ”no-deal”-scenariet.

Preparing withdrawal Brexit
Kommissionens overordnede papirer om Brexit.

Business Checklist
Kommissionens tjekliste til virksomheder. Udgivet oktober 2019.

Toldvejledning til virksomheder: Sådan forbereder du dig på Brexit
Kommissionens vejledning om told til virksomheder. Udgivet oktober 2019.

Information fra den britiske regering
Den britiske regering offentliggører ligeledes løbende rådgivning og materiale om Brexit.

Information fra Confederation of British Industry
Det samme gælder den britiske erhvervsorganisation CBI, der har udgivet en omfattende rapport med en lang række sektorspecifikke anbefalinger til Brexit forberedelse: 

CBI - What comes next? The business analysis of a no deal Brexit. EU Stakeholder - Reports

Kontakt os

Spørg om Brexit

EU og International

Lasse Hamilton Heidemann

EU- og International Chef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.