; ;
Gemt

Erhvervslivets forventninger dykker

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for den sammensatte konjunkturindikator for marts, der løfter sløret for erhvervslivets forventninger til de kommende tre måneder. Mandagens tal er nedslående og dyster læsning, der viser, at virusudbruddet har ramt dansk erhvervsliv hårdt.

Nyhed

30. marts 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for den sammensatte konjunkturindi-kator for marts, der løfter sløret for erhvervslivets forventninger til de kommende tre måneder. Data er indsamlet i de første 2-3 uger af marts, og det giver dermed et delvist indblik i, hvordan udbruddet af coronavirus har påvirket virksomhedernes forventninger.

Mandagens tal er nedslående og dyster læsning, der viser, at virusudbruddet har ramt dansk erhvervsliv hårdt. I industrien faldt den sammensatte konjunkturindikator fra 4 i februar til minus 7 i marts. Mens bygge og anlæg faldt fra minus 4 til minus 8, og serviceerhverv faldt fra 4 til minus 1.

Men ser man alene på den del af besvarelserne, der indsamlet efter Mette Frederiksens tale d. 11. marts, så er faldet i erhvervstilliden mere markant i bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Det er dog noget overraskende ikke tilfældet i industrien. Man skal dog holde sig for øje, at Danmarks Statistik kun manglede 8-9% af de manglende svarprocenter efter d. 11. marts. Dagens tal løfter derfor også langt fra hele sløret for hvordan virusudbruddet har påvirket erhvervslivets forventninger.

Det bliver en sand gyser at følge udviklingen i erhvervstilliden over de kommende måneder. Vores egne medlemsundersøgelser viser, at erhvervslivet i øjeblikket styrtbløder. Omsætningen er faldet i 2 ud af 3 brancher, og der har været et gennemsnitligt fald i omsætningen på 30%.

Det er naturligvis ekstremt bekymrende og vidner om, at store dele af dansk erhvervsliv i øjeblikket styrtbløder. Udover at virusudbruddet har knockoutet vores hjemlige økonomi, så står det også meget slemt til på vores største og vigtigste eksportmarkeder. Og som tingene ser ud nu er der ikke en overskuelig slutdato rundt om hjørnet. Det er ren gift for dansk erhvervsliv, der nu er gået ind i en decideret overlevelseskamp.

Det er derfor også uhyre vigtigt, at Regeringen og Folketinget har handlet resolut og gennemført en række store og vigtige hjælpepakker. Nu handler det om at få hjælpepakkerne til at virke. Men krisen udvikler sig så hurtigt og alvorligt, at det fortsat er nødvendigt at se på yderligere hjælpepakker. Der er desværre realiteterne i øjeblikket.

Det er vigtigt, at vi sikre at så mange virksomheder og lønmodtagere som muligt kommer helskindet ud på den anden side af virusudbruddet, så dansk økonomi kan rejse sig igen. Det er kort og godt nødvendigt for at sikre vores fælles velsta

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil