; ;
Gemt

EU-forbud mod engangsprodukter af plast på vej i 2021

EU-forbud af visse engangsplastprodukter ventes at træde i kraft i foråret 2021 med 2 års frist for implementering i 2021. Samtidig indføres der producentansvar og informationspligt på andre engangsprodukter.

Nyhed

DANSK ERHVERV | HANDEL - 19. FEBRUAR 2019

Europa-Kommissionen, Rådet og Parlamentet har indgået en politisk aftale for et nyt direktiv, som skal forhindre, at engangsplastprodukter ender op i naturen i så stor stil som i dag. Det nye direktiv, der udspringer af EU cirkulære handlingsplan fra 2015 og Plaststrategi fra 2018, som skal sikre et mere bæredygtigt forbrug af plast i eurozonen.

Udgangspunktet for den nye regulering er en adressering af de ti mest forekommende plastprodukter, som man finder på de europæiske strande Man forventer et direktivet vil bremse op imod 70% af plastforureningen. Dansk Erhverv bakker op om at en målrettet regulering af plastforurening er nødvendig.

Ved at adressere de ti mest forekommende plastprodukter, som man finder på de europæiske strande, forventer man at tackle 70% af de henkastede effekter. Det drejer sig bl.a. om engangsplastbestik- og tallerkener, sugerør, vatpinde og fiskenet.

  • Plastbestik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plasttallerkener
  • Sugerør af plast
  • Fødevarebeholdere fremstillet af udvidet polystyren (flamingo), såsom fastfoodbokse med eller uden omslag for fx take-away
  • Drikkevarebeholdere fremstillet af udvidet polystyren
  • Kopper til drikkevarer af udvidet polystyren
  • Produkter fremstillet af oxo-nedbrydelig plastik.
  • Øre-vatpinde af plast

For de produkter, hvor der ikke findes et umiddelbart alternativ skal tage de nødvendige forholdsregler for at gennemføre initiativer der fører til målbare reduktioner. Det kan via nationale mål, alternativer tilgængelige på salgsstedet eller sikring, at produkterne ikke er gratis.

Det gælder fødevarebeholdere lavet af plastik såsom fastfoodbokse med eller uden låg, som indeholder mad for take-away og umiddelbart indtag uden tilberedelse. Dette gælder også glas og kopper af plastik med og uden låg.

Senest i 2025 skal medlemsstaterne indsamle minimum 90% af alle engangsdrikkevarebeholdere af plast og gøre borgere opmærksomme på de negative effekter ved at henkaste engangsplastprodukter. Plastiklåg til engangsplastbeholdere skal have fastsiddende låg, så låget ikke ender i naturen. Kravet træder i kraft i 2024. Danmark som har et pant- og retursystem er ikke undtaget for reglen, trods at 90 procent af de flasker, vi putter ind i en automat, har låget på.

Indførsel af producentansvar for visse engangsplastprodukter
For de engangsplastprodukter hvor producenter ikke umiddelbart kan udskifte plastmaterialet til andre og mere miljøforsvarlige materialer i naturen pålægges et udvidet producentansvar, som skal dække omkostningerne for oprydning og affaldshåndtering af henkastede fødevarebeholdere, emballageposer (til eksempelvis chips og slik), drikkevarebeholdere og kopper, tobaksprodukter med filtre, vådservietter, balloner samt letvægts plastposer. De skal også betale for borgeroplysning vedrørende disse produkter. Alle typer emballager vil blive omfattet. Producenter og importører som bringer de omfattede produkter ind på det danske marked omfattes af producentansvaret.

Krav om mærkning
Ydermere skal hygiejnebind, vådservietter og balloner mærkes med en tydelig og standardiseret mærkning fra 2021. Mærkning skal indikere, hvordan produktet skal affaldshåndteres, om produktets negative miljøpåvirkning samt om indholdet af plast i produktet.

EU har vedtaget at der skal investeres mere end € 350 millioner til forskning og udvikling inden for plastområdet igennem Horizon 2020-midlerne.

Næste skridt
Aftalen skal nu godkendes i både Parlamentet og Rådet og ikrafttrædelsesdatoerne også endeligt bekræftes og direktivet skal offentliggøres i EU-tidende. Fra denne dag har medlemsstaterne to år til at implementere de nye regler i den nationale lovgivning.
Læs Kommissionens pressemeddelelse.