; ;
Gemt

Europæisk økonomi i største fald siden finanskrisen

Offentliggjorte tal fra Eurostat torsdag, viser at der var en negativ BNP-vækst i euro området på 3,8% i første kvartal. Det er første gang siden 1. kvartal 2013, at der er negativ vækst i euroområdet. Dertil er der tale om det største fald i BNP-væksten, der nogensinde er registreret. Da finanskrisen var på sit højeste, var der til sammenligning en negativ kvartalsvækst i BNP på 3,2% i første kvartal 2009.

Nyhed

30. april 2020

Torsdagens dystre BNP-tal fra euroområdet er dog desværre kun en lille forsmag på hvad der er i vente. Virusudbruddet ramte de europæiske kontinent i starten af marts og dermed i slutningen af årets første kvartal. Ser vi ind i andet kvartal, så er der udsigt til et fald i BNP-væksten af historiske dimensioner. Som tingene ser ud nu, er det desværre ikke urealistisk, at vi kommer til at se et fald i BNP-væksten i andet kvartal på op i mod 10%. Det er et fald, der svært at begribe og som vi aldrig har set tidligere i fredstid.

Forhåbentlig vil en del af det tabte blive indhentet igen i takt med den gradvise genåb-ning af de største europæiske lande. Men genåbningen vil kun ske langsomt og grad-vist. Der er dertil en risiko for, at smitten igen bryder ud. Som tingene ser ud nu, er der derfor udsigt til, at BNP i euroområdet samlet set vil falde med 6-10% i år. Til sammen-ligning faldt BNP med -4,4% i 2009, da finanskrisen var på sit højeste. Finanskrisen blev dengang omtalt som den største krise siden 30’erne. Viruskrisen har altså forelø-bigt en voldsomhed, der er omtrent dobbelt så stor som finanskrisen.

Dårligt nyt for dansk økonomi – udsigt til historisk fald i eksporten
Den massive nedgang i den europæiske økonomi er naturligvis rigtig dårlig nyt for dansk økonomi. Danske virksomheder er meget afhængige af at kunne afsætte deres varer og tjenester i udlandet. Alene i 2019 eksporterede danske virksomheder for 1.297 mia. kr. Heraf afsættes ca. 60% på det europæiske marked. Det betyder, at omtrent 450.000 danske jobs er direkte eller indirekte afhængig af eksporten til resten af EU. Som tingene ser ud nu, så er der udsigt til et historisk fald den danske eksport i år. Et fald der desværre vil kunne koste tusindvis af danskere deres job.

Det understreger med al tydelighed, at viruskrisen ikke er lokal, men i høj grad en global krise. Selv om virusudbruddet ser ud til at være kommet under kontrol herhjemme, så er vi høj grad afhængig af virusudbruddet ligeledes kommer under kontrol i resten af ver-den.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil