; ;
Gemt

Få et indblik i Verdensmålenes politiske udvikling i Danmark

06. november 2020

Et nyt overbliksværktøj giver virksomheder, organisationer og borgere mulighed for at få indblik i ansvarsfordelingen mellem ministerierne, og hvordan det går med opfyldelsen af de 17 Verdensmål i Danmark.

Finansministeriet har ansvaret for regeringens arbejde med Verdensmålene. De har fordelt ansvaret for implementeringen af de enkelte delmål ud på de relevante fagministerier. Derfor har Finansudvalgets parlamentariske arbejdsgruppe for Verdensmålene i samarbejde med Danmarks Statistik nu lanceret et værktøj, som giver virksomheder, organisationer, forskere og andre interessenter et statusoverblik over ansvarsfordelingen mellem ministerierne, når det kommer til arbejdet med Verdensmålene.

Eksempelvis er ansvaret for delmål 7.2, der har fokus på at ’øge den globale procentdel af bæredygtig energi’, placeret i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, mens ansvaret for delmål 12.3, der har fokus på at ’halvere det globale madspild per person’, er placeret under i Miljø- og Fødevareministeriet.

Se oversigten over ministeriernes ansvarsområder og udviklingsresultaterne på delmålene her.

Ny handlingsplan for verdensmålene på vej
Regeringen annoncerede i september, at en ny dansk handlingsplan for Verdensmålene er på vej og vil blive lanceret inden udgangen af 2020. Det er tanken, at handlingsplanen skal bringe alle fagministerier i spil i forhold til de delmål, som de er ansvarlige for. Som en del af handlingsplanen forpligter regeringen sig også til, at relevante lovforslag skal konsekvensvurderes op imod de 17 mål, ligesom det allerede bliver gjort i forhold til f.eks. økonomiske, ligestillings- og miljømæssige konsekvenser.

Dansk Erhverv kvitterer både for plan om handlingsplan og for den nye oversigt, og glæder sig over, at det nu bliver nemmere at få indsigt i, hvor det politiske ansvar er placeret for udviklingen inden for specifikke delmål. Derudover bliver det nemmere at monitorere og følge den nationale udvikling inden for Verdensmålene.