; ;
Gemt

Forbrugerpriserne er ikke steget i løbet af det seneste år - kan falde på sigt

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal, der viser, at forbrugerpriserne ikke er steget i løbet af det seneste år. Det er lavere end i marts, hvor inflationen var 0,4%. Det er samtidig anden måned i træk, hvor inflationen dykker.

Nyhed

11. maj 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal, der viser, at forbrugerpriserne ikke er steget i løbet af det seneste år. Det er lavere end i marts, hvor inflationen var 0,4%. Det er samtidig anden måned i træk, hvor inflationen dykker. Så sent som i februar var inflationen på 0,8%.

Det er første gang siden 2016, at forbrugerne ikke oplever, at priserne er højere end den samme måned sidste år. Det skyldes i høj grad, at priserne på benzin og diesel er markant lavere end april måned sidste år. På nuværende tidspunkt er priserne for brændstoffer på det laveste siden april 2009, hvor økonomien var ramt af finanskrisen. Det hænger sammen med, at oliepriserne på verdensmarkedet er halveret. Det er et fald som i høj grad kan tilskrives corona-krisen, der har reduceret forbruget af olie på verdensplan markant.

Forbrugerpriserne kan ligefrem falde
På den korte bane er det ikke urealistisk, at vi kommer til at se måneder, hvor forbrugerpriserne ligefrem falder. Virusudbruddet har sendt verdensøkonomien ud i en dyb økonomisk krise. Senest fredag vurderede Europa-Kommissionen i en ny prognose, at økonomien i euroområdet ville skrumpe med hele 7,4% i år.

En sådan nedgang i økonomien kan lægge en dæmper på inflationen, så inflationen i år kan blive ekstraordinært lav. Det kan ikke afvises, at forbrugerpriserne ligefrem falder i år. Vi skal helt tilbage til 1953 før vi sidst havde et kalenderår med negativ inflation i Danmark. Dengang var inflationen på minus 0,5%. På grund af corona-krisen kan vi meget vel i år ende med den laveste inflation siden 1953, hvor vi sidst havde dalende forbrugerpriser herhjemme.

Forbrugerpriserne er svære at opgøre i april pga. nedlukning
Det er ekstraordinært vanskeligt for Danmarks Statistik at opgøre forbrugerpriserne i april, fordi en række brancher har været lukket. Restauranterne må ikke holde åbent for spisende gæster, men mange restauranter har i stedet udbudt takeaway for at opretholde en del af forretningen. Tilsvarende har forbrugerpriserne været vanskelige at opgøre i april, fordi mange detailbutikker har været lukket ned.

Procentvis ændring over 12 måneder i forbrugerprisindekset, varer og tjenester

Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, PRIS111

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil